Migrantenschip

Aquarius stopt met reddingswerk voor de kust van Libië

Migrantenschip Aquarius stopt met zijn reddingswerk voor de kust van Libië. Dat hebben hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée, die met het vaartuig migranten oppikten, donderdag bekendgemaakt. Het was een van de laatste schepen die nog actief waren in de regio. Verschillende Europese landen hebben het werk onmogelijk gemaakt, zei directeur Frédéric Penard van SOS Méditerranée donderdag tijdens een persconferentie. Als uitleg gaf hij „de aanvallen van de afgelopen achttien maanden door bepaalde Europese staten” en de „grote aantijgingen van afvaltransport en criminele activiteiten”. Italië legde in november beslag op het schip omdat het afval niet goed zou verwerken. Deze zomer kwam het schip in de problemen toen het niet kon aanmeren in Europa. (NRC)