Trump wil regels om waaierhoen te beschermen terugdraaien

De Amerikaanse regering wil voortaan gas- en olieboringen in de habitat van de vogel toestaan.

Een volwassen mannelijke waaierhoen.
Een volwassen mannelijke waaierhoen. Foto iStockphoto

De regering van president Trump heeft donderdag een nieuw plan bekendgemaakt waarin milieuregels die een met uitsterven bedreigde vogelsoort beschermen, flink worden versoepeld. Olie- en gasbedrijven die in de habitat van het waaierhoen willen werken, krijgen daar meer mogelijkheden toe.

In de VS is een fel politiek-juridisch gevecht uitgebroken over beschermde diersoorten. Ook de natuur valt ten prooi aan polarisatie

Het waaierhoen - een grote vogel met een omhoogstaande staart en met veren bedekte poten - leeft in het westen van de Verenigde Staten. Datzelfde gebied is ook interessant voor de industrie, maar het mocht vanwege de beschermde status van het waaierhoen niet geëxploiteerd worden. De regering stelt voor dat het dier niet meer opgenomen wordt in de Amerikaanse lijst voor beschermde diersoorten. Daarmee wordt het land dat onaantastbaar was nu beschikbaar voor de olie-, gas- en mijnbedrijven. Het gaat om land in de staten Oregon, Colorado, Idaho, Utah, Nevada en Wyoming.

De plannen zijn opgesteld door het Bureau of Land Management (BLM), een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Die ziet toe op het beheer van grond dat in bezit is van de federale staat. De nieuwe regels horen bij het bredere pakket aan maatregelen om de Amerikaanse energiewinning sterker te maken. Dat is een plan van president Trump.

Veel hectare minder

Milieuorganisaties reageerden donderdag woedend op de plannen, schrijft The New York Times. Tegen de krant The Guardian liet de directeur van de American Bird Conservancy weten dat het beleid “getuigt van een ernstige ontkenning van zowel de benarde stand van de waaierhoenpopulatie als klimaatverandering”.

De strijd tegen klimaatverandering voert Californië wel zonder Trump

Met het nieuwe beleid wordt regelgeving die onder Obama werd ingesteld weer teruggedraaid. In 2015 werden boringen in zo’n 4,3 miljoen hectare habitat verboden, en in andere gebieden aan strikte voorwaarden onderworpen, zoals een ban tijdens de paartijd. Ook moesten bedrijven die toch actief werden op waaierhoen-land een bijdrage betalen aan het fonds waaruit het natuurbehoud wordt betaald. Volgens de regels die de regering van Trump nu voorstelt, wordt het beschermde gebied ruim 3,6 miljoen hectare kleiner. De financiële bijdrage vervalt.