Marlboro stapt in de cannabismarkt

Steeds meer Amerikaanse bedrijven overwinnen hun koudwatervrees voor de snelgroeiende markt voor marihuana. Marlboro koopt zich in bij een Canadese wietproducent.

Foto Koen van Weel/ANP

Het moederbedrijf van tabaksfabrikant Marlboro koopt voor bijna 1,8 miljard dollar (bijna 1,6 miljard euro) aandelen in de Canadese marihuanaproducent Cronos Group. Marlboro-eigenaar Altria Group krijgt daardoor volgens persbureau AP 45 procent van Cronos Group in handen en heeft een optie om de komende jaren nog meer aandelen te kopen. De aandelenkoers van de Canadese marihuanaproducent schoot na de aankondiging met 22 procent omhoog.

Lees ook: Duizelingwekkende groei van een cleane wietindustrie

Het gebruik van marihuana voor recreatief gebruik is dit jaar legaal geworden in Canada en steeds meer grote bedrijven overwinnen hun koudwatervrees om in de cannabismarkt te stappen. Zo investeerde Constellation Brands, dat onder meer Corona brouwt, eerder dit jaar al 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) in een andere Canadese marihuanaproducent. En ook beleggers als Canopy Growth, Aurora en Aphria hebben al miljarden gestoken in Canadese wietproducenten.

Het gebruik van marihuana wordt ook in steeds meer Amerikaanse staten legaal. Dinsdag legeliseerde de ultraconservatieve staat Utah nog het gebruik van marihuana voor medische doeleinden. Wereldwijd gaat er volgens een rapport van Arcview Market Research zo’n 57 miljard dollar (50 miljard euro) om in de cannabishandel. Verwacht wordt dat de cannabismarkt in de Verenigde Staten het komende decennium zal vervijfvoudigen.