‘Maar twee dingen zijn níét van Ikea’

Kallax Een interieur zonder Ikea is nauwelijks meer te vinden. De Kallax-kast geldt als een klassieker. Jitske Koeleman heeft er één in haar studentenkamer.

Foto Lars van den Brink

Frustels die je nergens anders kwijt kunt, frutsels waarvan je juist wilt dat anderen ze zien, kleren, de drankvoorraad, glazen om die drank in te schenken, boeken, papieren, handdoeken, een plantenpot. In de Kallax-kast van Jitske Koeleman (22) is plek voor alles. Koeleman woont in een tijdelijk tot studentencomplex omgebouwde school in Utrecht, met nog zo’n 400 andere studenten. De keuken en badkamers deelt ze met 23 van hen. (Er is een schoonmaakrooster – „het is hier vrij schoon voor een studentenhuis”.)

Het is haar vierde kamer in de stad, waar ze vanuit geboorteplaats Uithoorn naartoe verhuisde om te studeren. Eerst aan het University College, neuropsychologie. Nu doet ze een pre-master kunstmatige intelligentie. De eerste kamers van Koeleman, op de campus van het University College, waren gemeubileerd. De Kallax-kast deed in de derde kamer zijn intrede.

„Ik heb denk ik maar twee dingen die níét van Ikea zijn. Een bijzettafeltje van de kringloopwinkel. En het bedframe was van mijn broer, ik weet niet waar hij die gekocht heeft. Maar de rest? Zelfs de koelkast is van Ikea.”

Komende zomer moet Koeleman haar huidige kamer, van zeventien vierkante meter, verlaten. „Als ik niet naar een kleinere kamer verhuis, gaat de kast zeker mee.”

Bekijk alle vijf portretten van Nederlanders met hun Kallax-kast