In beeld

Luchtvervuiling in klimaatstad Katowice

Katowice lijkt een onwaarschijnlijke plek voor een internationale klimaattop. De stad ligt middenin het Poolse mijngebied vol zware industrie. Maar toch zullen daar de landen van de Verenigde Naties tot eind volgende week onderhandelen over de eerder in Parijs afgesproken maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de twee graden Celsius. Vooral in de winter is in Katowice de luchtvervuiling zo groot dat inwoners ziek worden en dat roet van de muren geschraapt kan worden.

Een inwoonster van Będzin loopt in de buurt van de kolencentrale van de stad. Deze staat op de lijst van de 108 meest vervuilende centrales in Europa, volgens het Europees Milieuagentschap.
Violeta Santos-Moura
Een oudere Pool laat zijn longfunctie testen. Het gratis onderzoek wordt hem en anderen in de stad Chorzów aangeboden door energiebedrijven die verwarmingssystemen verkopen die minder slecht voor het milieu zijn dan kolenkachels.
Violeta Santos-Moura
Een gebouw in Katowice is bedekt met roet dat wordt uitgestoten door de duizenden schoorstenen van kacheltjes waarin voornamelijk kolen gestookt worden, maar waarin inwoners soms ook hout en afval verbranden.
Violeta Santos-Moura
Rookpluimen boven Katowice, de stad waar deze en komende week de VN Klimaatconferentie van 2018 plaatsvindt.
Violeta Santos-Moura
Een voetganger met een mondkapje loopt langs demonstranten die in de Poolse hoofdstad Warschau. Zij protesteren tegen de overheid, die ze verwijten te weinig te doen tegen de smog in het land. Luchtvervuiling in Polen wordt voornamelijk veroorzaakt door huishoudens die kolen stoken.
Violeta Santos-Moura
Een combinatie van nevel en smog hangt op een februaridag over Warschau. Inwoners van de Poolse hoofdstad ademen in de winter luchtvervuiling in die in hoeveelheid gifstoffen te vergelijken is met het roken van duizend sigaretten per jaar. In de randgemeenten loopt dat zelfs op tot het equivalent van 2.400 sigaretten.
Violeta Santos-Moura
Irek, een voormalige mijnwerker, geeft rondleidingen in de diepe Guido-mijn in Zabrze. De mijnindustrie is historisch, politiek en cultureel gezien bron van trots voor Polen. Mijnwerkers worden vereerd om het gevaarlijke werk dat ze doen. Honderdduizend banen hangen af van de kolenindustrie.
Violeta Santos-Moura
Voetafdrukken in een plas op de bodem van de Guido-kolenmijn in Zabrze, vlakbij Katowice.
Violeta Santos-Moura
De gemeentelijke begraafplaats van Będzin ligt tussen de stad en de kolencentrale. Als de wind uit het oosten waait, worden zowel de begraafplaats als de stad overdekt met smerige lucht.
Violeta Santos-Moura
Een dikke laag smog overdekt de stad Katowice. Ongeveer de helft van de Poolse luchtvervuiling wordt veroorzaakt door thuiskacheltjes.
Violeta Santos-Moura
Boven het roze gebouw is te zien hoe de schoorsteen van de kolenkachel binnen rook uitstoot. In zulke kacheltjes worden kolen van lage kwaliteit, maar ook hout en afval verbrand om het huis warm te houden.
Violeta Santos-Moura
Een oudere inwoonster van Głuchołazy probeert zichzelf warm te houden met een traditionele kolenkachel, zoals die nog in bijna elk huis in Polen te vinden is.
Violeta Santos-Moura
Een standbeeld van Jezus op een graf op de begraafplaats van Będzin. Op de achtergrond rookt de kolencentrale. Het Europees Milieuagentschap schat dat in Polen per jaar zo'n 45.000 mensen vroegtijdig sterven door luchtvervuiling.
Violeta Santos-Moura
Eva Ciesielska (39) en haar dochters Zoë (9) en Lena (6) poseren voor de foto met de speciale mondkapjes die ze dragen wanneer ze de deur uit gaan of zelfs alleen de ramen van hun huis opendoen in Krakow.
Violeta Santos-Moura
De negenjarige Zoë maakt aan de keukentafel in haar huis in Krakow tekeningen over hoe de luchtkwaliteit in de stad haar leven beïnvloedt.
Violeta Santos-Moura
Eva Ciesielska dient haar negenjarige dochter Zoë medicatie toe met een vernevelaar. Alle leden van het gezin, dat in de Poolse stad Krakow woont, hebben last van ademhalingsproblemen, vooral in de winter als zich boven de stad gevaarlijke hoeveelheden smog verzamelen.
Violeta Santos-Moura