Komiek trekt zich terug als Oscar-presentator om negatieve tweets over homo’s

Kevin Hart kwam in opspraak om een reeks tweets die hij in het verleden schreef over homo’s. Hij biedt daar alsnog zijn excuses voor aan.

Hart tijdens een filmpremière in Los Angeles eind september.
Hart tijdens een filmpremière in Los Angeles eind september. Foto Frederic Brown/AFP

De Amerikaanse comedian Kevin Hart heeft besloten om zich terug te trekken als presentator van de komende Oscar-uitreiking op 25 februari 2019. Hij kwam in opspraak vanwege tweets die hij in het verleden schreef over homo’s.

“Ik wil geen afleiding zijn op een feestelijke avond die bedoeld is voor zoveel geweldige getalenteerde artiesten. Ik bied mijn excuses aan de LGBTQ-gemeenschap voor mijn ongevoelige woorden uit mijn verleden”, meldt de 39-jarige acteur via Twitter.

Lees ook: Er kijken steeds minder mensen naar de uitreiking van Oscars. Die gaat daarom komend jaar op de schop.

Hart schreef onder meer in 2009 dat homo’s in tegenstelling tot “echte mannen” zweten wanneer zij overhemden dragen en in 2011 dat als zijn zoon zou willen spelen met het poppenhuis van zijn dochter, hij zou deze zou slopen en zeggen “dat het gay is”. Toen twee dagen geleden bekend werd dat Hart was aangewezen als presentator van de 91e editie van de Oscars werden deze oude tweets op social media opnieuw gedeeld.

Boycot om nominaties

De meest prestigieuze filmprijzen kregen de afgelopen jaren felle kritiek vanwege de overwegend witte nominaties. In 2016 besloten daarom verschillende zwarte Amerikanen uit de filmindustrie tot een boycot van de uitreiking. In het licht van deze discussie werd de keuze voor Hart als presentator gezien als een manier om van dat negatieve imago af te komen.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Hart zijn tweets in 2001 schreef. De tweets werden verstuurd in 2011 en 2009.