Kleine ‘Afghaanse Messi’ op de vlucht voor de Talibaan, zonder Messi’s shirt

Murtaza Ahmadi, begin december
Murtaza Ahmadi, begin december Foto Hedayatullah Amid/EPA

Het Afghaanse jongetje dat in 2016 zijn grote idool Lionel Messi mocht ontmoeten, leeft twee jaar later als vluchteling na bedreigingen door de Talibaan.

Een wit-blauw gestreepte plastic zak en een zwarte viltstift: schrijf er nummer 10 op, en meer heb je niet nodig om het Argentijnse shirt van Messi na te maken. Een foto van de destijds vijfjarige Murtaza Ahmadi in dat geïmproviseerde voetbaltenue zorgde in 2016 voor een stroom vertederde reacties op sociale media.

Messi reageerde door een stapel gesigneerde shirts naar Afghanistan te sturen. En het werd nóg beter toen Murtaza later dat jaar zijn idool kon ontmoeten. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Barcelona en het Saoedische team Al-Ahli week de stralende Murtaza geen minuut van Messi’s zijde.

Maar dat geluk was van korte duur. AFP-journalisten vonden de familie Ahmadi onlangs in Kabul, opgevangen als vluchtelingen. Eerder dit jaar werd de provincie Ghazni, waar de familie vandaan komt, bestookt door de Talibaan. Militanten zouden, buiten het uitvoeren van militaire acties, ook specifiek op zoek zijn naar Murtaza. In november verlieten de Ahmadi’s hun woning midden in de nacht, toen ze naderende geweerschoten hoorden: „We konden niets meenemen, we vertrokken halsoverkop. We hebben alleen onze levens nog.” Het gesigneerde shirt moest Murtaza ook achterlaten.