Klagers seksuele intimidatie in de Kamer niet geholpen

De Haagse Stemming Vandaag wordt de muzikale top 150 van de Tweede Kamer bekendgemaakt. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Ook onder medewerkers van de Tweede Kamer vindt seksuele intimidatie plaats, blijkt uit onderzoek. Bij partijen wil zulk onderzoek nog niet zo vlotten. Daar zijn ze vooral bezig met eigen paradepaardjes, zoals de Klimaatwet.

#METOO: Zeven Kamermedewerkers zijn slachtoffer geworden van seksuele intimidatie, blijkt uit een onderzoek dat in handen is van NRC. Vier van hen hadden deze incidenten al eerder gemeld zonder dat daar vervolgens iets mee was gedaan. Ze zijn “100 procent ontevreden” over de afhandeling. Om wat voor soort zaken het gaat, is onbekend. Ook andere vormen van intimidatie blijken geregeld voor te komen. De enquête, die ging over de periode oktober 2017 tot september 2018, werd ingevuld door 300 van de 415 ambtenaren werkzaam voor de Tweede Kamer. Een onderzoek onder fractiemedewerkers kwam er niet omdat veel partijen daar niets in zagen. Kamervoorzitter Khadija Arib liet daarom de ambtenaren die voor de Kamer zelf werken, vragen beantwoorden. Met intern onderzoek door de partijen wil het niet echt vlotten. De afgelopen tijd kwamen meerdere incidenten rond grensoverschrijdend gedrag binnen partijen naar buiten.

ZELFFELICITATIES: ‘Historisch’, ‘uniek’ en ‘een mijlpaal’. Van links tot rechts klonken gisteren in de Kamer felicitaties tijdens het debat over de Klimaatwet. Lodewijk Asscher keerde er zelfs voor terug in vak K. Het debat werd nauwelijks spannend. Niet zo gek: het plan om de CO2-uitstoot in 2050 fors te hebben gereduceerd, steunt op een ruime Kamermeerderheid van in ieder geval 113 zetels. Al werd wel duidelijk dat binnen de regeringscoalitie verschillend wordt gedacht over de hardheid van de reductiedoelen. Over wie betaalt en welke maatregelen er komen, zijn ze het nog niet eens. Echt spannend werd het alleen toen CU-Kamerlid Eppo Bruins zich “als gepromoveerde” wendde tot een andere gepromoveerde, Thierry Baudet. Die laatste gelooft niet in een klimaatprobleem. “Complete and utter bullshit”, reageerde Bruins.

GEEN KONINGSTERUGKEER: Het ging prima met de kabinetsformatie en er is dan ook geen noodzaak tot herinvoering van koninklijke bemoeienis met de onderhandelingen. Tot die weinig spannende conclusie komen wetenschappers in een lijvig rapport over de kabinetsformatie van 2017. Een terugkeer naar de situatie van voor 2012 toen de koning wel betrokken was, zoals sommigen tijdens de lange formatie opperden, is volgens hen niet nodig. Een rechtstreeks gekozen formateur, een optie die de commissie die onderzoek doet naar staatshervorming eerder al adviseerde, kan volgens de wetenschappers op weinig Kamersteun rekenen. Wel moet gekeken worden of meer stukken openbaar kunnen worden als daarop wordt gewobd.

ADOPTIEFRAUDE: Hoe zorgvuldig hebben Nederlandse ambtenaren gehandeld bij illegale adoptie uit het buitenland? Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker kondigde gisteren een onderzoek aan, omdat hij aanwijzingen heeft dat ambtenaren hulp hebben geboden bij de fraude. Het gaat om Nederlandse echtparen die in de jaren 70 en 80 met valse papieren kinderen mee terugnamen uit Brazilië. De politie deed onderzoek - en stelde strafbare feiten vast - maar deze zaken werden later door het OM geseponeerd.s Een commissie moet nu gaan kijken welke rol de Nederlandse overheid speelde en of deze bewust buiten het onderzoek is gehouden.

POTJES: NRC volgt dit jaar de investeringsbeloften van het kabinet aan de hand van een steekproef met tien begrotingsposten. Waar gaat het geld heen? Deze maand: naar nieuwe technieken om medicijnresten uit rioolwater te zuiveren. Twee ministeries trokken voor deze kabinetsperiode opgeteld 275 miljoen euro uit voor ‘natuur en waterkwaliteit’, maar van de dit jaar vrijgekomen 50 miljoen euro wordt dit jaar slechts 6 miljoen uitgegeven. Waaronder 400.000 euro voor een zuiveringsproject in Oost-Brabant.

QUOTE VAN DE DAG

“Mogen we in 2050 nog wel ademen, want dan stoten we ook CO2 uit?”

PVV-Kamerlid Alexander Kops vindt dat de initiatiefnemers van de Klimaatwet mensen “onnodig bang maken”.