Jaar cel voor moeder dode baby Schiedam

In april werd een babylijkje aangetroffen in een vuilniszak op een balkon in Schiedam. Volgens de moeder was de baby doodgeboren.

Forensisch medewerkers van de politie deden in april onderzoek op het balkon in Schiedam.
Forensisch medewerkers van de politie deden in april onderzoek op het balkon in Schiedam. Foto Robin Utrecht/ANP

De moeder van de baby die in april dood werd aangetroffen op een balkon in Schiedam heeft een celstraf van één jaar gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Rotterdam verwijt de 20-jarige vrouw dat ze het lijkje heeft verborgen.

De vrouw werd vrijgesproken voor moord of doodslag omdat niet kon worden aangetoond dat de baby niet doodgeboren was. Volgens een patholoog was de baby 36 of 37 weken oud. Volgens de vrouw zelf was het kind doodgeboren.

PTSS

De vrouw moet volgens de rechter ook worden behandeld voor persoonlijkheidsstoornissen. Ze zit al sinds april in voorarrest, dus ze kan nog komende maand worden opgenomen in de kliniek.

Ook moet regelmatig worden gecontroleerd of ze zwanger is. De vrouw is in haar jeugd verwaarloosd en psychisch mishandeld, waardoor ze een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft. De rechtbank denkt dat het niet kan worden uitgesloten dat ze nog eens een babylijkje verbergt.

Ook wordt ze in verminderde mate toerekeningsvatbaar geacht. Onder meer hierom is de straf lager dan de eis van vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, van het Openbaar Ministerie.

Vuilniszak

De moeder van de 20-jarige vrouw, die samen met haar in de portiekflat in Schiedam woonde, vond het babylijkje op 7 april in een vuilniszak op het balkon. De moeder wist niet dat haar dochter zwanger was. Ook de verdachte ontkende in eerste instantie betrokkenheid.

Toen na DNA-onderzoek bleek dat de verdachte de moeder moest zijn, bekende de vrouw dat de baby van haar was. Ze had de zwangerschap en bevalling verborgen voor familieleden. Ze verklaarde ook de baby zelf in een vuilniszak op het balkon te hebben gezet, waarvoor de rechtbank haar bestraft.