‘Ik dacht: ik maak toch maar even snel een fotootje’

Timna Rijvordt wint met ‘Rijk aan jaren’ de publieksjuryprijs van november, met als thema ‘Oud’.

Timna Rijvordt

„Sinterklaas is oud, het kinderfeest bestaat al jaren en de Zaanse Schans is een historische plek waar je ook nog eens verschillende oude ambachten kunt zien. Dus ja, ik vind het wel een toepasselijke foto bij het thema”, zegt winnares Timna Rijvordt uit Wormerveer.

Rijvordt is leerkracht op basisschool De Bijenkorf uit Assendelft. ‘Haar’ kinderen van groep 1-2 hadden een kleurwedstrijd gewonnen en mochten daarom als vip-gasten bij de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad aanwezig zijn. Kinderen, ouders en leerkrachten – ze waren er met z’n vijftigen van school.

Spannende dag

„We kregen allemaal een vip-bandje om en mochten vooraan bij het hoofdpodium staan. Als leerkracht was het best een spannende dag; je hoopt natuurlijk dat er geen gekke dingen gebeuren. Er stonden duizenden kinderen langs de route. Ik was blij dat ik hem hier zo mooi voorbij zag komen. Het is gelukkig allemaal goed gegaan.”

Rijvordt had meerdere foto’s van de intocht gemaakt, maar ze koos ervoor om deze in te zenden juist omdat hier het woord ‘Vrede’ zo duidelijk op staat. „Het is natuurlijk sowieso een mooie kerstgedachte, maar ook met Sinterklaas is het tegenwoordig een goede boodschap. Iedereen heeft wel een mening over die Pieten-kwestie. Maar hoe je er ook over denkt: het is een kinderfeest en laten we dat in vrede vieren.”

Eerste kunstjes

Rijvordts beste vriendin is fotograaf. Zij was het ook die haar enthousiast heeft weten te maken voor fotografie. Op haar aanraden kocht ze nog niet zo lang geleden een systeemcamera. „Ik ben laatst op cursus geweest. Gingen we foto’s maken bij IJmuiden; veel industrie en vissersboten. Ik heb er van alles opgestoken over instellingen en diafragma. Ik begin net de eerste kunstjes te leren – echt gaaf.”

Haar winnende foto maakte ze echter met haar telefoon. „Het was een drukke dag, ik had geen zin om de camera mee te slepen. Het was ook eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om foto’s te maken; ik was meer bezig om te zorgen dat we met al die kinderen de dag goed door zouden komen. Toen de Sint voorbijkwam, dacht ik: ik maak toch maar even snel een fotootje. Als je dan daarmee ook nog een wedstrijd wint, is het feest natuurlijk helemaal geslaagd.”

Het thema van december is “Mijn beste foto”. Inzenden en stemmen kan tot vrijdag 28 december 17.00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.