Horeca- isering

In 010

Op 30 november sloot Marco Vreugdenhil de groente- en delicatessenzaak die zijn ouders ruim een halve eeuw geleden openden aan de Karel Doormanstraat. Het was een weemoedige dag waarop de laatste klanten werden uitgeluid met wijn en kaas. Een gepensioneerd verpleegster („Ik kom hier al veertig jaar”) roemde de heerlijke cantharellen, die je desgewenst per half ons kon kopen, een oud-kunstdocent de kwaliteit van het fruit en de service: „Marco is zelfs een vriend van mij geworden.”

En dan was er nog die accountant die een lofzang hield op Marco’s asperges, waarvoor hij graag wat meer betaalde dan bij de supermarkt.

Marco was de vijfde generatie die het familiebedrijf bestierde. Het begon allemaal ruim honderd jaar geleden op de Grotemarkt, in een tijd waarin passerende Rotterdammers zich voor de etalage vergaapten aan uitheemse vruchten als de banaan.

Voorbij. Net als de Karel Doormanstraat nu voorbij is. De omzet daalde met eenderde. Slechts door maaltijden te bezorgen kon Vreugdenhil de hoge maandhuur (3.200 euro) nog betalen. De winkelier weet de oorzaak: de Karel Doormanstraat is steeds minder een plek voor boodschappen, en steeds meer voor horeca. Twee bakkers, een melkboer, een slager, een sigarenwinkel, ze gingen allemaal dicht. Meestal kwam er vroeg of laat horeca voor in de plaats. Vreugdenhil wordt straks een coffee-to-go.

Het is gemeentelijk beleid: de Karel Doormanstraat als voorpost van de Witte de With. Het horecagebiedsplan biedt ruimte voor meer vertier in de categorieën één en twee, dat wil zeggen: van terrassen tot eventueel darkrooms en parenclubs.

Cool, de wijk van Vreugdenhil, is een jonge buurt met veel studenten en alleenwonenden. Het gemiddelde inkomen in deze snelgroeiende wijk bedraagt meer dan 34.000 euro bruto per jaar. De inkomenscijfers van omliggende wijken als CS-Kwartier en Stadsdriehoek zijn nog rooskleuriger.

Vreugdenhil vertrekt dus niet zozeer door een gebrek aan potentiële klanten. Nee, het is vooral vanwege het gemeentelijk beleid: de horecaïsering van wat ooit een fijne winkelstraat was. Gelukkig voor Vreugdenhil heeft hij nog een zaak, in Kralingen, aan de Lusthofstraat.

Willem Pekelder