‘Heel handig met verhuizen’

Kallax Een interieur zonder Ikea is nauwelijks meer te vinden. De Kallax-kast geldt als een klassieker. In het klaslokaal van Froukje Hoobroeckx staan er twee.

Foto Lars van den Brink

„Meer huiselijk, minder schools, dat is wat we willen uitstralen. De kinderen komen op vrijwillige basis bij ons langs. Dan is het leuk als je een fijne omgeving hebt, en ze niet denken: ‘Zit ik wéér op school.’” Froukje Hoobroeckx (52) is lerares op de Brede School Academie (BSA) in Utrecht, een school waar „bovengemotiveerde leerlingen belemmerd door een taalachterstand” na hun reguliere lessen op school naartoe kunnen. Eén keer per week, drie uur lang. Hoobroeckx geeft in dit lokaal les aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

„De kinderen hier hebben er, om wat voor reden dan ook, baat bij om volledig ondergedompeld te worden in taal”, vertelt Hoobroeckx. De middag begint daarom met de „leestafel” . Hoobroeckx schetst het verloop: „De kinderen komen binnen, trekken hun jas uit, gaan lezen. Daarna gaan we erover discussiëren.” Het lesprogramma bestaat sowieso uit „veel met lezen”, waaronder bijvoorbeeld een boekenclub.

De BSA zit op verschillende locaties, en in elk lokaal staan Kallax-kasten met boeken. De inrichting werd bedacht door de oprichter van de school. De boekenkast draagt niet alleen bij aan de „huiselijke sfeer”, aldus Hoobroeckx. „Met verhuizen is het ook nog eens praktisch, want die kasten zijn niet zo zwaar. Je zet ‘m zo op een karretje, heel makkelijk.”

Bekijk alle vijf portretten van Nederlanders met hun Kallax-kast