Haags gerechtshof

OM hoeft geen strafzaak te beginnen tegen tabaksindustrie

Justitie hoeft de tabaksindustrie definitief niet strafrechtelijk te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. Het hof deed uitspraak in de zogeheten artikel-12-procedure waarmee advocaat Bénédicte Ficq het OM wilde dwingen tot vervolging van vier grote tabaksproducenten. Ficq wilde dat de tabaksindustrie veroordeeld wordt voor poging tot moord of doodslag, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en het opzettelijk benadelen van de gezondheid. Namens een longkankerpatiënte, ziekenhuizen en onder meer KWF Kankerbestrijding deed ze in 2016 aangifte. Het hof oordeelde donderdag dat vervolging geen kans maakt, omdat de fabrikanten hun sigaretten volgens de geldende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving produceren en dus niet illegaal bezig zijn. (NRC)