EMA organiseert tripjes naar Amsterdam om medewerkers te overtuigen

Een volledig verzorgd tripje naar Amsterdam op kosten van de belastingbetaler, om twijfelaars over de streep te trekken. Zo omschrijft nieuwssite Politico het aanbod van Europees geneesmiddelenbureau EMA in Londen om medewerkers te bewegen vanwege de Brexit mee te verhuizen naar Nederland.

Voor 1 april volgend jaar moet het EMA Londen hebben verlaten. Om de continuïteit van het werk te garanderen – het bureau beslist over toelating van medicijnen op de Europese markt – is het van belang dat een flink deel van de bijna 900 medewerkers meeverhuist. Uit een peiling bleek afgelopen zomer dat een derde dat niet zag zitten.

Een woordvoerder van het EMA bevestigt dat twijfelend personeel een vergoeding krijgt voor een tweedaags bezoek met partner aan Nederland. Maar een ‘vakantie’ zoals Politico dat noemt is het zeker niet, zegt het EMA. „De reizen zijn bedoeld om scholen te bezoeken, huisvesting te bekijken en vacatures voor partners te overwegen”, aldus de woordvoerder.

Volgens het geneesmiddelenbureau zijn de reisjes succesvol. Intussen zou minder dan een kwart van de medewerkers van plan zijn in Londen achter te blijven.

Eind oktober waren volgens de gemeente Amsterdam 67 EMA-medewerkers naar Nederland verhuisd. Vooral mensen met kinderen die niet middenin het schooljaar de oversteek wilden maken. De meeste personeelsleden zullen in januari en februari volgen. Een deel mag ook na maart nog een tijdje in Londen blijven, bijvoorbeeld vanwege kinderen die examens doen.

Het opvullen van de vacatures door medewerkers die niet mee verhuizen lijkt geen probleem. Het EMA ontving ruim 5.000 brieven van geïnteresseerden.

Het bureau wordt vanaf 1 januari tijdelijk ondergebracht bij station Sloterdijk in Amsterdam. In november moet de nieuwbouw aan de Zuidas klaar zijn.