Profiel

Fox News-gezicht wordt Amerika’s VN-ambassadeur

Heather Nauert, Amerikaans ambassadeur bij de VN Trumps beoogde opvolger van Nikki Haley heeft geen ervaring als diplomaat.

Heather Nauert
Heather Nauert Foto Mandel Ngan/AFP

„Ze is uitstekend”, aldus Trump eerder tegen verslagggevers over zijn nieuwe ambassadeur bij de VN, Heather Nauert. „Ze steunt me al heel lang.”

Vrijdag bevestigde Trump tegenover verslaggevers het al een paar weken rondzoemende gerucht dat hij de 48-jarige Nauert voordraagt voor de positie. Als opvolgster van Nikki Haley is het aan het 48-jarige voormalige Fox News-gezicht de huidige solokoers van de VS te verdedigen op het wereldtoneel, bijvoorbeeld als het gaat om complexe dossiers als Iran, Noord-Korea of Israël.

De nieuwbakken topdiplomate heeft geen enkele ervaring met internationale diplomatie, maar dit gold indertijd ook voor Haley, voormalig gouverneur van South Carolina. Toch wist Haley respect te verwerven met haar helderheid van optreden, waarbij ze vriendelijke persoonlijke interactie wist te combineren met snoeiharde uithalen ter verdediging van Trumps beleid.

Ook Nauert, wier voordracht nog moet worden goedgekeurd door de Senaat, verdedigt in haar huidige baan als woordvoerder bij het State Department de regeringslijn. Maar haar cv lijkt verder nog minder toegesneden op haar nieuwe baan dan dat van Haley indertijd.

Trumps favoriete programma

Na een periode in de tv-verslaggeving – ze versloeg onder meer de aanvallen van 9/11 en de strijd in Irak – trad ze in 2012 aan bij Fox News als presentatrice van Trumps favoriete programma Fox and Friends waar de lof van de president doorgaans uitbundig wordt gezongen. In het voorjaar van 2017 maakte ze de overstap naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze woordvoerster werd, aanvankelijk onder Rex Tillerson.

Volgens persbureau AP gedijde Nauert aanvankelijk niet en overwoog ze al te vertrekken toen Tillersons opvolger Mike Pompeo haar op het leeggelopen departement een baan aanbood als waarnemend onderminister voor diplomatie en communicatiezaken. Volgens AP vertelde Nauert destijds aan medewerkers dat het aanbod haar overviel en dat ze daarom een collega aanbeval. Maar toen duidelijk werd dat het Witte Huis haar wilde, nam ze het aanbod aan.

Hiermee werd ze in één klap vierde in rang op het ministerie, met zeggenschap over 275 overzeese diplomatieke posten en mondiale communicatiestrategieën van de VS, zoals het weerwoord bieden aan IS-propaganda.

Kweekvijver

Nauert bleek ook zonder de juiste ervaring opgewassen tegen die taak, al maakte ze wel een fikse publieke uitglijder. Toen ze kritiek op een al te partijpolitieke opmerking van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland weerlegde, roemde ze de historische band tussen Duitsland en de VS door de invasie van Normandië aan te halen.

Trump lijkt Fox News behalve als nieuwszender ook als een kweekvijver van bestuurstalent te beschouwen. Eerder werden van de Foxburelen al topman Bill Shine en commentator Mercedes Schlapp naar het Witte Huis gehaald. Ook was Trumps Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton commentator bij de zender.