Cocaïnesmokkelaars Urk veroordeeld tot jarenlange celstraffen

Grote hoeveelheden drugs werden voor de Nederlandse kust opgepikt door vissers uit Urk. Het netwerk opereerde als ‘een geoliede machine’, aldus Justitie.

De haven van het vissersdorp Urk aan het IJsselmeer ter illustratie. De afgebeelde boten zijn niet betrokken bij deze drugszaak.
De haven van het vissersdorp Urk aan het IJsselmeer ter illustratie. De afgebeelde boten zijn niet betrokken bij deze drugszaak. Foto Vincent Jannink/ANP

De drie mannen die terecht stonden voor grootschalige cocaïnesmokkel via Nederlandse visserskotters zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Hoofdverdachte Mohammed S. uit Amstelveen kreeg met dertien jaar en vijf maanden de langste straf. Medeverdachten Leendert R. uit Urk en Ferry B. uit Den Helder kregen respectievelijk 5,5 en 4,5 jaar celstraf opgelegd. Dat meldt de rechtbank Amsterdam vrijdagochtend.

Lees ook: Hoe de cokemaffia infiltreerde in vissersdorp Urk

De drie waren onderdeel van een smokkelnetwerk dat grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa vervoerde. De drugs werden verscheept via onder meer containerschepen uit Panama en voor de Nederlandse kust opgepikt door vissers uit Urk. De buit werd vervolgens verdeeld onder de Nederlandse organisatie (onder leiding van S.) en een groep Oost-Europese criminelen. Justitie sprak in september van “een geoliede machine”.

Grote drugsvangst in Harlingen

Tijdens het onderzoek naar S. werd op een Urkse kotter in één vangst 261 kilo cocaïne in beslag genomen. Leendert R. was nauw betrokken bij het smokkelen van die partij, die in de zomer van 2017 werd onderschept in de haven van Harlingen.

Bij de straf van Mohammed S. en Ferry B. is een bedreiging uit 2015 meegenomen. Beiden waren betrokken bij het bedreigen van visser Marlon de J. in Hippolytushoef. Zijn woning werd ‘s nachts beschoten terwijl hij in zijn woonkamer zat.