Cocaïnesmokkel

Vissers uit Urk veroordeeld tot jarenlange celstraffen

De drie mannen die terechtstonden voor grootschalige cocaïnesmokkel via Nederlandse visserskotters zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Hoofdverdachte Mohammed S. uit Amstelveen kreeg met dertien jaar en vijf maanden de langste straf. Medeverdachten Leendert R. uit Urk en Ferry B. uit Den Helder kregen respectievelijk 5,5 en 4,5 jaar celstraf opgelegd. Dat meldt de rechtbank Amsterdam vrijdagochtend. De drie waren onderdeel van een smokkelnetwerk dat grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa vervoerde. De drugs werden verscheept via onder meer containerschepen uit Panama en voor de Nederlandse kust opgepikt door vissers uit Urk. De buit werd vervolgens verdeeld onder de Nederlandse organisatie en een groep Oost-Europese criminelen. (NRC)