Belgische student overleden bij ontgroening

De student raakte woensdag in coma nadat hij een grote hoeveelheid vissaus of visolie had moeten drinken.

De universiteitsbibilotheek in Leuven
De universiteitsbibilotheek in Leuven Creative Commons

Na een ontgroening in België is vrijdag een 20-jarige jongen overleden. De student aan de KU Leuven had een teveel aan zout in zijn bloed gekregen door het drinken van een grote hoeveelheid vissaus of visolie, melden Belgische media. De officiële doodsoorzaak is nog niet bekend.

De student uit Edegem werd woensdag tijdens een ontgroening van studentenvereniging Reuzegom onwel in het bos bij Vorselaar, bij Antwerpen. Op de spoedeisende hulp van het Sint-Jozefziekenhuis in Malle kreeg hij een hartstilstand en werd hij gereanimeerd. Daarna raakte hij in coma.

Twee andere studenten die naar het ziekenhuis moesten worden gebracht hadden ook verhoogde zoutconcentraties in hun bloed. Daardoor houdt het lichaam veel vocht vast en kunnen hersenen opzwellen en organen uitvallen. Alle drie hadden daarnaast onderkoelingsverschijnselen. Ze kregen water over zich heen gegooid terwijl ze naakt in het bos zaten.

Doopcharter

Studentenvereniging Reuzegom verenigt Antwerpse studenten die aan de KU Leuven studeren. Volgens de universiteit is de vereniging niet verbonden aan de onderwijsinstelling. Reuzegom tekende ook geen ‘doopcharter’. Vijftig verenigingen die zijn aangesloten bij de Leuvense studentenkoepel LOKO tekenden dat charter wel in 2013 en distantiëren zich van Reuzegom in een verklaring. Volgens LOKO “weigerde” Reuzegom het charter te tekenen: “We hopen dat vandaag een breuklijn vormt in de mentaliteit en bereidwilligheid tot samenwerking van deze verenigingen.”

“Elke studentenvereniging moet zich aan charter houden”, schrijft de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits op Twitter. Ze roept afgevaardigden van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich. Ze betuigt haar medeleven aan de familie en vrienden van de man en is “geschokt door dit voorval”, schrijft ze.

Twitter avatar crevits Hilde Crevits Mijn medeleven aan familie en vrienden van de overleden student. Geschokt door dit voorval. Elke studentenvereniging moet zich aan charter houden. Ik roep afgevaardigden van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij mij.

Eerder kwam de vereniging in aanraking met justitie toen leden een biggetje hadden doodgeschoten met een geweer, schrijft Het Laatste Nieuws. Ook moesten leden konijnen slachten.

Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart naar de ontgroening van deze week. Een autopsie moet uitwijzen of het drinken van de visolie of vissaus tot het overlijden heeft geleid. Niemand is nog aangehouden.