Activisten filmen undercover ‘misstanden’ varkensfokkerijen

Toezichthouder NVWA zegt dat er mogelijk sprake is van strafbare feiten, maar dat er wel meer onderzoek moet worden gedaan.

Beeld afkomstig uit de video's van Animal Rights.

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft vrijdag heftige undercoverbeelden naar buiten gebracht van de varkensfokkerij. Daarop is volgens de organisatie te zien dat de dieren worden geschopt en staartjes van jonge biggen onverdoofd worden afgesneden. Toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat er mogelijk sprake is van strafbare feiten, maar dat er wel meer onderzoek moet worden gedaan.

Animal Rights zegt dat de beelden in het voorjaar van dit jaar zijn gefilmd bij varkenshouders in het Gelderse Lunteren en het Brabantse Nuenen. Een medewerker van de dierenrechtengroep solliciteerde zonder opleiding of training bij de bedrijven en stelde dat hij daar onder meer de staarten van de biggen moest couperen en hun tanden moest slijpen. Ook zouden ontlastingsmonsters worden genomen door de biggetjes te knijpen. Bij veel van die handelingen “gillen” de dieren van de pijn, zegt Animal Rights. De echtheid van de beelden kon door NRC niet worden geverifieerd.

Lees ook: Zij geven de varkens water en liefde

Tegenover NRC zegt de toezichthouder dat de vrijdag vrijgegeven beelden van Animal Rights “zeer naar en onaangenaam zijn”. Wat betreft overtredingen stelt de NVWA op basis van de video vast dat het schoppen en slaan van de dieren absoluut niet is toegestaan, maar dat het couperen en oormerken volgens de wet wel mag. Bij die praktijken is het bekend dat de dieren gillen, aldus een woordvoerder. De toezichthouder geeft aan naar het schoppen meer onderzoek te willen doen, zodra Animal Rights een melding maakt van de twee veehouders. Ook het routinematig toedienen van antibiotica is mogelijk strafbaar en moet nader onderzocht worden.

Volgens de dierenrechtenorganisatie gebeuren dergelijke praktijken in veel meer Nederlandse stallen. Vorige maand concludeerde de NVWA nog dat de meeste veehouders zich goed aan de regels voor dierenwelzijn houden, maar dat inspecteurs in 2017 bij ongeveer 200 bedrijven ernstige of herhaaldelijke overtredingen constateerden. De NVWA controleert steekproefgewijs of gaat op inspectie wanneer er vermoedens van mishandeling bestaan.

‘Eenden doodgetrapt’

Het is niet de eerste keer dat Animal Rights undercoverbeelden naar buiten brengt om misstanden in de veeteelt aan te tonen. Begin juli werden beelden vrijgegeven van de Gelderse en Overijsselse pluimveehouderij waarop te zien zou zijn hoe eenden werden doodgetrapt. De NVWA stelde toen een onderzoek in. In België filmde de dierenrechtenorganisatie vorig jaar bij kippenboeren, waarop de Vlaamse overheid extra inspecties afkondigde.