Acht weetjes over Ikea

Ikea heeft de afgelopen veertig jaar Nederland veroverd. Bijna iedereen kent de woonwinkel. Maar wat is eigenlijk het meest verkochte product? Ikea in acht feitjes.

De 3 best verkochte productlijnen

1. Pax, kledingkasten
2. Komplement, kledingkasten
3. Hemnes, bedden en slaapkamermeubilair

416

Ikea heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid voor zichzelf en voor zijn 957 miljoen bezoekers. Het concern heeft zelf bijvoorbeeld mondiaal 750.000 zonnepanelen op de daken van zijn gebouwen. Verder bezit Ikea 416 windmolens.

De 3 meest verkochte producten

1. Ryet, een ledpeertje voor in de lampen van Ikea (0,99 euro)
2. Istad, hersluitbare plastic zakken (2,49 euro per dertig)
3. Plastis, een afwasborstel met zuignap, in rood, groen en blauw (0,69 euro)

17

Op z’n 17de begint Ingvar Kamprad een postorderbedrijf dat zal uitgroeien tot het huidige Ikea. Het startkapitaal kreeg hij van zijn vader, als beloning voor zijn schoolprestaties. Nu is Ikea een wereldconcern met 424 winkels en 38,8 miljard euro omzet. Ikea is niet aan de beurs genoteerd. De aandelen van de twee belangrijkste Ikeabedrijven zijn in handen van stichtingen, één in Leiden en één in Liechtenstein

159.469.000

Minder bekend bij het winkelende publiek is dat Ikea ook een weldoener is. Ikea is indirect een substantiële financier van goede doelen, via een eigen goededoelenstichting. De eigenaar van vrijwel alle winkels is de stichting Ingka Foundation in Leiden. Deze stichting stuurt een deel van het ontvangen dividend door naar de Stichting Ikea Foundation, ook in Leiden. Deze stichting kreeg in 2017 ruim 159 miljoen euro overgemaakt. De Ikea Foundation steekt dat geld onder meer in hulpprogramma’s voor vluchtelingen, bijvoorbeeld voor zonneparken om elektriciteit op te wekken.

Doe ook de quiz: Herken jij of dit een design van IKEA is?

Hej

Wie met Ikea communiceert, wordt steevast aangesproken met Hej. Dat is Zweeds voor ‘Hallo’. Ikea gebruikt het te pas en onpas. Bestel je een keuken voor een paar duizend euro? Dan krijg je een mail met: „Hej, Je bestelling wordt binnenkort geleverd.” Klaag je op Twitter? Dan is het „Hej, jammer dat je zit zo ervaart.” Ook intern is hej de aanspreekvorm. Een brandbrief van de Werknemersvereniging IKEA Medewerkers aan landenmanager Nederland Lena Herder over de onacceptabele werkdruk begint ook met: Hej Lena.

1%

Ikea neemt bij de productie van meubels en bedden ongeveer 1 procent van de complete wereldproductie van katoen en hout voor zijn rekening. Vandaar dat Ikea ook een investeerder is in bossen – om de levering zeker te stellen. In Roemenië en de Baltische staten bezit de meubelreus zo’n 250.000 hectare bos: zo groot als de provincie Noord-Holland. Dit jaar is Ikea ook begonnen met het opkopen van bossen in de Amerikaanse staat Alabama.

1978

Ikea opent zijn eerste vestiging in Nederland. In Sliedrecht. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ikea had al vijf jaar eerder willen beginnen, maar de lokale middenstand verzette zich en de gemeenteraad weigerde Ikea grond te verkopen om een winkel te bouwen. Ondernemers waren bang voor omzetverlies. In 1978 opende Ikea toch, in een gehuurd pand van een lokale ondernemer. De winkel trok een miljoen klanten uit heel Nederland. In 2006 ging Ikea Sliedrecht dicht. In Barendrecht verrees een grotere winkel.

Lees ook: Lees alle stukken uit de special over veertig jaar Ikea in Nederland op de dossierpagina

Bron: www.sliedrecht24.nl