Drie jaar cel voor extreem-rechtse Vincent T. vanwege voorbereiding terreur

De 44-jarige Doornenburger wilde geweld plegen tegen moslims, islamitische instellingen en meerdere ‘linkse kopstukken’.

Foto Luuk van der Lee/Hollandse Hoogte

Extremist Vincent T. is vrijdag tot drie jaar cel veroordeeld door rechtbank Gelderland voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. De 44-jarige uit het Gelderse Doornenburg richtte de extreem-rechtse groepering en racistische ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB) op op Facebook en stelde in chats dat hij bepaalde linkse kopstukken wilde “afknallen”.

Ook had hij volgens justitie geweld willen plegen tegen moslims en islamitische instellingen. Uit eerder politieonderzoek was gebleken dat T., die nu zwaarbeveiligde gevangenis (EBI) in Vught vastzit, bijna tweeduizend kogels bewaarde op zijn slaapkamer. T. werd vrijdag veroordeeld voor verboden munitiebezit.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie concludeerde ook dat T. beschikte over een “recept voor een ingrediënt” waarmee hij een bom wilde maken. Volgens de rechtbank ging het niet om grootspraak en ‘toetsenbordterrorisme’, zoals T. eerder had volgehouden. “Hij had alleen een vuurwapen nodig om zijn gedachten in daden om te zetten”, zo staat in het vonnis.

Tegen NRC zegt de advocaat van T. vrijdag dat hij namens zijn cliënt in hoger beroep zal gaan. Advocaat Frans Huijbers acht voorbereiding van een terroristisch misdrijf niet bewijzen en vindt de strafmaat te hoog: “Ik heb mijn cliënt net gesproken, hij had een veroordeling voor munitiebezit verwacht, maar deze straf is het andere uiterste.”

De inlichtingendiensten kwamen T. op het spoor omdat ze vermoedden dat hij een aanslag wilde plegen. Ook zaten zij achter andere leden van de zelfbenoemde ‘brigade’ aan, waarmee hij volgens justitie “burgers tegen moslims wilde beschermen”. Geweld tegen moslims en extreem-links vond de groep geoorloofd. Justitie had veertig maanden cel tegen T. geëist.

Lees ook: Vincent T., fantast of gevaarlijke antimoslimterrorist?