VN-vredesmissie bevestigt bestaan tunnel aan grens Israël-Libanon

Israël zei eerder deze week meerdere tunnels te hebben vernietigd die door aartsvijand Hezbollah zouden zijn aangelegd.

Zicht op de grens tussen Libanon en Israël. Hezbollah zou meerdere tunnels onder de betonnen grensmuur door hebben gegraven.
Zicht op de grens tussen Libanon en Israël. Hezbollah zou meerdere tunnels onder de betonnen grensmuur door hebben gegraven. Foto Jalaa Marey/AFP

In het noorden van Israël is inderdaad minstens één tunnel aangetroffen die vermoedelijk door de Libanese beweging Hezbollah is gegraven. Dat bevestigt de VN-vredesmissie UNIFL donderdag.

Eerder deze week maakte het Israëlische leger bekend meerdere tunnels te hebben vernietigd die sinds 2013 zouden zijn aangelegd door Hezbollah, die door het Westen en Israël wordt gezien als terreurgroep. Daarmee zou het Israël willen infiltreren.

UNIFIL heeft een onderzoeksteam gestuurd naar de regio rond de plaats Metulla. Daar werd een tunnel gevonden vlakbij de zogeheten Blauwe Lijn, de vastgestelde demarcatielijn tussen beide landen. De vredesmissie zegt in een verklaring “in gesprek te zijn met de betrokken partijen om dringend tot vervolgactie te komen”. De bevindingen worden overgedragen aan Libanese autoriteiten.

Aartsvijanden

Hezbollah en Israël zijn aartsvijanden en vochten in 2006 hun laatste onbesliste oorlog uit. Het Libanese gebied langs de zuidgrens is in handen van Hezbollah. Israël waarschuwt al langer dat de door Iran gesteunde shi’itische groepering zich verder aan het bewapenen is en tunnels graaft. Daarmee kan het onder de door Israël aangelegde betonnen grensmuur komen. Hoewel de situatie langs de grens de afgelopen jaren relatief rustig is, kan het conflict eenvoudig opnieuw escaleren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf donderdag een rondleiding in het noordelijk gebied aan een groep ambassadeurs om de tunnels te laten zien. Hij roept de internationale gemeenschap op om Hezbollah verdere sancties op te leggen. Ook wil de premier de kwestie voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Hezbollah heeft nog niet gereageerd. De Libanese premier Saad Hariri zegt “geen escalatie” te willen aan de grens met Israël.