Vijf vermisten na botsing vliegtuigen Amerikaans marinierskorps

Het gaat om een gevechtsvliegtuig en een tanker. Mogelijk vond de crash plaats toen de mariniers een oefening uitvoerden om te leren tanken.

Archiefbeeld van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
Archiefbeeld van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Foto US Marine Corps/AP

Twee vliegtuigen van het Amerikaanse Korps Mariniers zijn dinsdagavond op elkaar gebotst in de buurt van de Japanse stad Hiroshima, meldt het korps. Aan boord zaten in totaal zeven mariniers, vijf van hen zijn nog steeds vermist. Eén marinier kon gered worden, een tweede inzittende is enkele uren na de crash gevonden. Over zijn of haar toestand is niets bekendgemaakt.

Het incident vond plaats rond 02.00 uur lokale tijd tijdens een training in de buurt van de basis in Iwakuni, zo’n twintig kilometer van Hiroshima. De vliegtuigen stortten na de crash neer in zee, op zo’n honderd kilometer ten zuiden van het zuidelijkste puntje van het Japanse eiland Shikoku.

Toename ongelukken

Volgens het Amerikaanse Korps Mariniers vlogen de mariniers in een F/A-18 gevechtsvliegtuig en een KC-130 tanker. Volgens bronnen van persbureau Reuters waren zij mogelijk bezig met een oefening om te leren tanken.

Het is niet de eerste keer dat Amerikanen betrokken zijn bij een dergelijk incident. Volgens The Military Times is het aantal ongelukken met militaire vliegtuigen met 39 procent toegenomen tussen 2013 en 2017. Zeker 133 mensen kwamen hierbij om het leven. Mogelijk heeft de toename te maken met bezuinigingen die in 2013 werden doorgevoerd.

Het incident vond zo’n 100 kilometer ten zuiden van Shikoku.

Correctie (6 december 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de vliegtuigen van het Amerikaanse leger waren. Dat klopt niet. Deze zijn van het US Marine Corps. Hierboven is dat aangepast.