Vervoer

Langere pauze Uber-chauffeurs moet oververmoeidheid voorkomen

De Uber-app. Foto AP
De Uber-app. Foto AP

De verplichte pauzes die taxibedrijf Uber zijn Nederlandse chauffeurs laat nemen, worden volgende week langer. Na een dienst van twaalf uur moeten de chauffeurs voortaan tien uur offline gaan. Dat was tot nu toe zes uur. De maatregel moet oververmoeidheid bij chauffeurs voorkomen en de verkeersveiligheid bevorderen.

Het taxiplatform bevestigt de maatregel na berichtgeving van Het Parool, waarin chauffeurs hun beklag doen over hoge werkdruk en lange dagen.

„Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om vermoeidheid bij het rijden te voorkomen”, zegt een woordvoerder, die stelt dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft voor het bedrijf. De maatregel gaat „verder dan wat van ons als app wettelijk wordt gevraagd”. De nieuwe rijtijdenlimiet was volgens het bedrijf al in de maak. Twee recente dodelijke ongevallen, beide in Amsterdam, spelen volgens het Amerikaanse bedrijf geen rol.

Dinsdagochtend overleed in het centrum van Amsterdam een voetganger na een botsing met een Uber-taxi. De bestuurder was op het moment van de aanrijding ‘online’, maar reed op dat moment geen rit voor Uber. Hij zou bovendien aan het verplichte aantal rusturen hebben voldaan, zegt Uber.

Vorige maand werd een chauffeur die voor Uber reed vrijgesproken van schuld aan de dood van een 22-jarige vrouw, vorig jaar in Amsterdam. Wel werd in die zaak aangetoond dat de chauffeur, die destijds 21 jaar oud was, in de 24 uur voorafgaand aan het ongeluk nog geen acht uur rust had genomen. (NRC)