Verkiezingen Afghanistan: alle stemmen in Kabul ongeldig

In oktober vonden voor het eerst sinds 2010 parlementsverkiezingen plaats in 32 van de 34 Afghaanse provincies.

Medewerkers van de kiesraad tellen stemmen in Kabul.
Medewerkers van de kiesraad tellen stemmen in Kabul. Foto Hedayatullah Amid/EPA

De onafhankelijke klachtencommissie van de Afghaanse kiesraad (IECC) heeft alle stemmen die tijdens de parlementsverkiezingen in Kabul zijn uitgebracht, ongeldig verklaard. Dat heeft een de commissie donderdag bekendgemaakt, melden persbureaus DPA en Pajhwok Afghan News. Volgens een woordvoerder was er in de Afghaanse hoofdstad onder meer sprake van massale stembusfraude. Ook zouden de verkiezingen niet goed georganiseerd zijn.

In totaal zouden er 25 redenen zijn om de stemmen ongeldig te verklaren. Volgens de Afghaanse zender 1TVNews legt de commissie vijf leden van het secretariaat van de kiesraad een boete van 100.000 afghani (ruim 1.100 euro) op voor onder andere wanbeleid. Het is vooralsnog onduidelijk of en wanneer er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Ook is onbekend wat de ongeldigverklaring betekent voor de uitslagen in andere provincies.

Lees ook: In Afghanistan vecht iedereen met iedereen

Chaotische verkiezingen

In oktober vonden er voor het eerst sinds 2010 parlementsverkiezingen plaats in 32 van de 34 Afghaanse provincies. De verkiezingen gingen gepaard met veel problemen. Bij verschillende stembureaus vonden aanslagen plaats, waarbij meer dan honderd Afghanen om het leven kwamen, van wie achttien in Kabul. De aanslagen zijn vermoedelijk uitgevoerd door de Talibaan, die volgelingen van tevoren hadden opgeroepen niet te stemmen.

Ook waren er organisatorische problemen, waardoor een deel van de stemgerechtigden pas een dag later dan gepland zijn stem kon uitbrengen. In één provincie werd de stembusgang zelfs een week uitgesteld na een aanslag op de plaatselijke politiechef.