Sekssites beloven meer te doen tegen mensenhandel

De tien grootste sekssites gaan hun advertenties beter screenen. Mensenhandel is op internet onzichtbaarder dan bij raamprostitutie.

De tien grootste sekssites van Nederland gaan nauwer met de politie en het Openbaar Ministerie samenwerken om mensenhandel te voorkomen. De foto’s en video’s in seksadvertenties worden beter gecontroleerd op echtheid. Bij mailadressen en telefoonnummers moet worden geverifieerd of ze toebehoren aan de adverterende prostituee.

Dit staat in de ‘gedragscode’ voor websites met prostitutie-advertenties die deze vrijdag bij het Openbaar Ministerie in Utrecht ondertekend wordt door de beheerders van de websites. Het convenant is een initiatief van de politie, het OM en Kinky.nl – de grootste sekssite van Nederland is aantrekkelijk voor criminelen en controleert advertenties daarom al langer streng.

Het OM en de politie maken zich zorgen over de verschuiving van het prostitutie-aanbod naar het internet, omdat het opsporen van mensenhandel daardoor bemoeilijkt wordt. Dagelijks bezoeken ruim honderdduizend Nederlanders sekssites. Die lijken qua opzet op Marktplaats: klanten leggen in een paar tellen contact met de adverterende prostituee. De ontmoetingen vinden plaats bij de prostituee thuis, in een hotel of vakantiepark en zijn daardoor minder goed te controleren op misstanden dan bijvoorbeeld raamprostitutie, volgens de politie.

Zedenzaken

Begin 2018 stond in Den Haag een man voor de rechter die een 14-jarig meisje verleidde tot seks met mannen voor geld. Hij benaderde haar via internet onder een valse naam en plaatste advertenties van haar online. Een paar jaar eerder speelde de Valkenburgse zedenzaak. Daarin zette een man van 21 jaar een meisje van 16 aan tot seks met tientallen mannen in een hotelkamer. Ook van haar stond een advertentie op internet.

De Valkenburgse zaak was echt een omslagpunt, zegt mensenhandelofficier Warner ten Kate. „We hebben het toen met de websites erover gehad: hoe pakken we dit aan?”

De meeste websites deden de afgelopen jaren onvoldoende om misstanden tegen te gaan, volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar. Volgens de nieuwe convenant moeten de websites bezoekers nadrukkelijker wijzen op hun verantwoordelijkheden. Verder zijn er strikte afspraken gemaakt over de inhoud van de advertenties en het regelmatiger screenen van die advertenties. Ook zullen de websitebeheerders jaarlijks samenkomen met de politie en het OM om de belangrijkste trends te bespreken. Bolhaar: „Websites kunnen niet langer hun kop in het zand steken.”

Lees ook: Vervolging mensenhandel hapert, aantal veroordelingen daalt

Ten Kate en Bolhaar zijn blij met het nieuwe convenant. Ze denken dat de samenwerking tot een betere signalering van mensenhandel leidt en uiteindelijk tot meer strafrechtelijke onderzoeken. Ze zijn niet bang dat de gedragscode een papieren tijger is, die websitebeheerders de mogelijkheid biedt om achterover te leunen. Ze moeten verschrikkelijk alert zijn, zegt Ten Kate, het is geen vrijbrief om niets te doen. „Als nu op je website een advertentie staat waarbij dwang in het spel is, heb je een probleem. Dan heb je heel wat uit te leggen.”