Rookster met bellenblaas

In het opslagdepot van iLost, een verzamelpunt van gevonden voorwerpen, vertellen verloren spullen een verhaal. schetst de eigenaar.

Een tonnetje tabak, een hulzenstopper – zo’n apparaat om sigaretten mee te maken – en lege sigarettenfilters: dit is de tas van een stevige rookster. Met een klein budget waarschijnlijk, want wie sigaretten in elkaar draait doet dat niet omdat-ie geld over heeft. Deze vrouw zou wat kunnen minderen: de snoepjes verraden dat ze last heeft van haar keel.

Het vullen van sigarettenfilters is bij uitstek een klusje voor thuis, gezellig op de bank voor de flatscreen. Zo’n hulzenstopper maakt behoorlijk wat herrie. Dat doe je niet even – ka-tsjak-tsjak – op je werk, of in de tram. Toch gebruikt deze dame hem vaak: haar hele tas is bezaaid met afgebroken filters. Misschien is ze te pragmatisch voor sociale conventies. Of ze heeft – gezien de steunkous die ook in haar tas zit – een leeftijd bereikt waarop het je niet meer kan schelen wat anderen van je vinden.

Hoe aannemelijk deze theorie ook klinkt: het pakketje papier in de tas vertelt iets anders. Het is lesmateriaal, voor een schoonheidsspecialiste in opleiding. Vandaag heeft ze geleerd hoe je je gezichtsvorm kunt accentueren met contouring en highlights. Dit is de tas van een meisje.

Voor u mij beticht van leeftijdsdiscriminatie: uiteraard, ook de oudere, doorrookte huid kan baat hebben bij de juiste make- up. Maar aan de andere kant: denkt u dat een jonge, frisse studente haar halve stufi naar de sigarenboer wil brengen? De iPhone-oortjes, de magnetische paardenknuffel en de bellenblaas trekken de leeftijd verder omlaag.

Een ding is zeker. Hoe oud deze vrouw ook is, ze zou wat beter op haar spullen moeten letten. Dan had ze haar tas niet in de bus laten staan.