Na vier dagen van crisis hield de Belgische regering donderdagavond nog steeds stand. Donderdag kwam premier Charles Michel naar het parlement. Daar probeerde hij buiten de coalitie om een meerderheid te vinden om volgende week het VN-Migratiepact te bekrachtigen in het Marokkaanse Marrakesh. Die meerderheid kreeg hij, maar de Kamer verplichtte hem ook om het pact expliciet met de regering goed te keuren, die zeer verdeeld is over de kwestie.
Eerder op de dag bleef Michel vaag over de hoedanigheid waarin hij zou afreizen: om het standpunt van het parlement, of dat van het kabinet te verkondigen. Door de verplichting van het parlement om duidelijkheid te scheppen, is de beurt nu weer aan de coalitie. Die zal het in de komende dagen alsnog een besluit moeten nemen.
Coalitiepartner N-VA was tot vorige maand akkoord met het pact, maar tekende plots bezwaar aan. België zou de greep op zijn migratiebeleid verliezen door het pact. Als Michel namens de regering naar Marrakesh gaat, is dat het einde van de coalitie, claimde de partij maandag, waarmee de kwestie tot een kookpunt kwam.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data39074447-0db317.jpg)
Sindsdien is in België een complex politiek spel losgebarsten op zoek naar een oplossing. De premier heeft internationaal al beloofd het pact goed te keuren en wil geen gezichtsverlies leiden. De N-VA kan het goedkeuren van het pact niet verantwoorden aan de achterban en stemde donderdagavond dan ook tegen. Geen van beide wil de schuld krijgen van het opblazen van de regering. Michel dacht een oplossing gevonden te hebben door een gelegenheidsmeerderheid in het parlement te zoeken, maar dat gaat dus niet zonder meer door.
Vrijdag zou de ministerraad bij elkaar moeten komen, mogelijk wordt dan de knoop doorgehakt. En zo, zoals politiek commentator Ivan De Vadder bij VRT Nieuws het samenvatte, „strompelen we van uur tot uur verder”.
In Marrakesh moet volgende week steun worden verleend aan het pact. Een week later, bij de VN in New York, wordt dan nog eens officieel gestemd. Zoals de zaken er nu voor staan, wordt het een uitdaging voor de Belgische regering om tot dan stand te houden.