Record: adelaar van Man Fong verkocht voor 900.000 euro

Kunstmarkt Na een felle biedingsstrijd werd woensdag een schilderij van Lee Man Fong geveild voor een recordbedrag van 900.000 euro. De kunstenaar was in de jaren zestig de paleisschilder van Soekarno.

Het voor 900.000 euro geveilde werk: Lee Man Fong, Ontwakende adelaar, 1950 (95 x 40 centimeter).
Het voor 900.000 euro geveilde werk: Lee Man Fong, Ontwakende adelaar, 1950 (95 x 40 centimeter). Foto Zeeuws Veilinghuis

In 1950 gekocht voor 250 gulden op een tentoonstelling bij Kunsthandel Leffelaar in Haarlem: een schilderij van een ontwakende adelaar, datzelfde jaar geschilderd door de Chinese kunstenaar Lee Man Fong (1913-1988). Bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg streden woensdagmiddag twee Indonesische verzamelaars om het schilderij. Het resultaat: verkocht voor precies 900.000 euro. Een wereldrecord voor Lee Man Fong, en de hoogste Nederlandse veilingopbrengst van dit jaar.

Het schilderij werd ingebracht door een zoon van de koper, een Nederlander die enige jaren geleden naar het noorden van IJsland emigreerde. Hij had geen idee dat zijn in het Chinees gesigneerde erfstuk zoveel geld waard was.

Door berichten over een hoge veilingopbrengst voor een andere adelaar van Lee Man Fong, vorig jaar bij het Zeeuws Veilinghuis, dook een zuster van de inbrenger in de administratie van hun ouders. Zij vond een rekening van de kunstaankoop met de naam van de kunstenaar.

Paleisschilder

Lee Man Fong verbleef rond 1950 enkele jaren in Nederland. Later, in de jaren zestig, werd hij de paleisschilder van Soekarno, de eerste president van de Republiek Indonesië. Zijn bijna altijd langgerekte, Chinees aandoende kunstwerken zijn in Zuidoost-Azië zeer geliefd.

Ongekend fel werd woensdag om de adelaar gestreden. Nadat de veilingmeester het schilderij voor 100.000 euro had ingezet, wachtten de geïnteresseerden de traditionele biedstappen niet af. Directeur René de Visser: „Iemand bood meteen 200.000. Een ander daarna 300.000. En de eerste vervolgens 500.000. Een biedstap van twee ton! Zo agressief hadden wij het hier nog nooit meegemaakt.”