Politie brengt slag toe aan online vuurwerkhandel

De politie heeft vier Poolse webshops offline gehaald. Het OM wil ruim 2.000 consumenten vervolgen die via internet illegaal vuurwerk hebben besteld.

Illustratie van illegaal vuurwerk. De zogenoemde Poolse nitraten en twee soorten strijkers.
Illustratie van illegaal vuurwerk. De zogenoemde Poolse nitraten en twee soorten strijkers. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie wil ruim tweeduizend consumenten vervolgen die via internet illegaal vuurwerk hebben besteld. De politie heeft in de afgelopen weken duizenden kilo’s vuurwerk in beslag genomen en processen-verbaal opgemaakt. Tevens zijn tientallen handelaren opgepakt en vier webshops in Polen offline gehaald. In Nederland, Frankrijk en Polen zijn de servers in beslag genomen.

De webshops uit Polen, waaronder Bombashop en UltrasShop, hebben in de afgelopen jaren duizenden pakketten met illegaal vuurwerk naar Nederland en andere Europese landen verstuurd. Zonder dat postbedrijven het wisten hebben ze deze explosieven afgeleverd bij consumenten. Dat leidde tot levensgevaarlijke situaties, stelt Ad Nieuwdorp, landelijk vuurwerkexpert bij de politie.

“Het transport van het vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Postbestellers en medewerkers van distributiecentra en zogenoemde pakketpunten krijgen de pakketten in handen, zonder dat zij de explosieve inhoud kennen. Als zo’n pakket ontploft, zijn de gevolgen niet te overzien.”

Herkomst illegaal vuurwerk

Via een internationaal gecoördineerde politieactie zijn in Polen 57 mensen opgepakt die worden verdacht van illegale handel in vuurwerk, witwassen en belastingfraude. Er werden meer dan honderd woningen doorzocht en de Poolse politie nam ongeveer 80.000 kilo vuurwerk in beslag. In Nederland en Duitsland werden ruim vijftig woningen doorzocht. Het OM vervolgt alle consumenten van het illegale vuurwerk, zegt officier van justitie Karin Broere:

“Ook als zij het vuurwerk niet meer in hun bezit hebben, wordt tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De politie beschikt over voldoende informatie om aan te tonen dat de bewuste personen vuurwerk hebben besteld, zoals overboekingen naar de bankrekeningen van de webshops.”

De afgelopen jaren kreeg de politie in Nederland inzicht in het distributienetwerk en de herkomst van het illegale vuurwerk. Daarop werd een verzoek ingediend bij het Europese politieagentschap Europol en Eurojust wat uiteindelijk leidde tot een internationale politieactie.