Parijs maakt zich op voor ‘gele hesjes’, voetbal en opera afgelast

De Franse hoofdstad zet zich schrap voor de nieuwe demonstraties aankomend weekend. Ook de Eiffeltoren en een tiental musea blijven dicht.

Een brandweerman bij auto's die in brand gezet zijn door de gele hesjes op zaterdag 1 december.
Een brandweerman bij auto's die in brand gezet zijn door de gele hesjes op zaterdag 1 december. Foto Alain Jocard/AFP

De Eiffeltoren en zeker tien Parijse musea blijven zaterdag dicht vanwege de protestacties van de gilets jaunes - de ‘gele hesjes’. Ook zijn vijf van de tien voetbalwedstrijden in de hoogste Franse voetbalcompetitie komend weekend afgelast, net als de operavoorstellingen in twee theaters. Dat meldt het persbureau AFP donderdag.

De premier Edouard Philippe heeft aangekondigd in het hele land 89.000 man politie en veiligheidstroepen in te gaan zetten om de rellen te beperken. De afgelopen drie weekenden liepen de acties in Parijs uit de hand en gingen ze gepaard met geweld en plunderingen. De politie maant winkeleigenaars rondom de Champs-Élysées hun zaak zaterdag dicht te houden.

De musea die gesloten blijven zijn het Louvre, het Grand Palais, het Petit Palais, het Museum voor moderne kunst van de stad Parijs, het Musée Cernuschi, het Huis van Victor Hugo, het Musée Cognacq-Jay het nationale operagebouw en de crypte onder de Notre-Dame. Mogelijk worden er later nog andere sluitingen aangekondigd.

Twitter avatar operadeparis Opéra de Paris Message aux spectateurs : en raison des manifestations prévues, les représentations du samedi 08 décembre sont annulées au Palais Garnier et à l’Opéra Bastille. Toutes les informations à venir sur https://t.co/XEb6BM9M2b

Fluorescerende hesjes

Afgelopen weken demonstreerden er in heel Frankrijk honderdduizenden mensen. Afgelopen weekend werden er in Parijs meer dan vierhonderd mensen gearresteerd. Bij de protesten en de daarbij horende wegblokkades zijn inmiddels vier mensen overleden.

De gelehesjesbeweging begon als een demonstratie tegen hoge brandstofprijzen. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zijn in Frankrijk verplicht een fluorescerend geel vestje in hun auto te hebben en deze noodvestjes werden het symbool van het protest. Inmiddels is de beweging uitgegroeid tot een algehele protestbeweging tegen verminderde koopkracht, hogere belastingen en het beleid van president Emmanuel Macron.

De Franse regering heeft deze week enkele concessies gedaan. Zo is het invoeren van de eco-accijnzen op brandstof uitgesteld. Maar volgens de demonstranten is dit niet genoeg. Ook in andere Franse steden worden protesten verwacht.

De gelehesjesdemonstraties zijn ook overgewaaid naar België en Nederland. Ook in Brussel en Maastricht worden aankomend weekend protesten verwacht.