Ook bioscopen en sportscholen moeten zich houden aan geluidsregels

Studentenverenigingen en scholierenfeesten hebben zich eveneens aangesloten bij een convenant met staatssecretaris Blokhuis, ter voorkoming van gehoorschade door harde muziek.

Volgens de directeur van brancheorganisatie NL Actief wordt het maximaal toegestane geluidsniveau niet overschreden.
Volgens de directeur van brancheorganisatie NL Actief wordt het maximaal toegestane geluidsniveau niet overschreden. Foto iStock

Ook bioscopen en sportscholen moeten zich vanaf nu houden aan geluidsregels, net als onder andere studentenverenigingen. Koepelorganisaties van deze partijen hebben een convenant gesloten met staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU) ter voorkoming van gehoorschade door harde muziek. Zij hebben het convenant donderdag getekend.

Tot dusver hadden alleen de organisaties achter poppodia, festivals en evenementen een vergelijkbaar convenant ondertekend. De betrokken partijen beloven onder meer een maximaal geluidsniveau te hanteren. Voor volwassenen ligt deze grens op een gemiddelde van 103 decibel, gemeten over 15 minuten. Opvallend is dat deze limiet voor bioscopen en fitnesscentra betekent dat zij nu geen maatregelen hoeven te nemen.

Lees ook: Festivallawaai meten bij de mensen thuis

Geen verandering in bioscopen

Volgens Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), zit het geluid van bioscoopfilms altijd “nadrukkelijk onder de norm”. Hij stelt dat zijn sector alleen meedoet aan het convenant om te voorkomen dat de grens in de toekomst overschreden wordt - hoewel hij ook dat niet aannemelijk acht. Ook moet het bezoekers geruststellen die zich afvragen of bioscoopgeluid schadelijk is voor hun gehoor.

Dit betekent ook dat er geen oordopjes zullen liggen bij de ingang van Pathé, of speciale geluidsdempers moeten worden aangebracht in filmzalen. Wel zijn bioscopen nu verplicht ieder half jaar drie geluidsmetingen uit te voeren.

‘Een sportklasje haalt 103 decibel niet’

Ook voor sportscholen zal het convenant weinig gevolgen hebben. Volgens directeur Patrick Rijnbeek van branchevereniging NL Actief “haal je de 103 decibel niet in een sportklas”. Voor hem is het belangrijkste verschil dat de komende jaren in kaart gebracht wordt hoe hard het geluid wél is in de fitnesscentra - iets wat nu niet bekend is.

“We gebruiken harde muziek om mensen te stimuleren hun grenzen te verleggen en we willen ons niet afsluiten voor de mogelijke risico’s daarvan.”

Als na twee jaar meten blijkt dat het geluid te hard staat, zal NL Actief kijken naar oplossingen zoals geluidsdempers of oordoppen, belooft Rijnbeek.

Oordoppen

Op de plekken waar het maximale geluidsvolume wél wordt overschreden, moeten oordoppen met een muziekfilter beschikbaar én vindbaar zijn voor bezoekers. Dit is sinds 2014 al verplicht voor poppodia, festivals en evenementen. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) is er nog “geen rapportage” over de gevolgen van het oordopjesbeleid bij deze partijen. Wel zou het geluidsmaximum minder vaak worden overschreden sinds de afspraken zijn gemaakt.

NRC Checkte: ‘Een kwart van de jonge mensen heeft gehoorschade’

Er zijn overigens geen sancties afgesproken voor partijen die de afspraken schenden. “Wij zijn hoopvol dat zij zich aan het convenant houden, als dat niet gebeurt gaan we verder kijken”, aldus de woordvoerder.

Blokhuis (CU) stelt zelf dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk groepen zich aansluiten bij het convenant, omdat “er veel meer plekken dan alleen concerten en festivals zijn waar je versterkte muziek tegenkomt”. Hij noemt het convenant daarom een “een mooie stap”.

Bekijk hier de NRC-video: Welke oordoppen heb je nodig op een festival?