Migrantenschip Aquarius stopt met reddingsacties

Volgens Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée hebben Europese staten het reddingswerk onmogelijk gemaakt.

De Aquarius vaart de haven van Marseille uit. Het migrantenschip stopt met zijn reddingsacties voor de kust van Libië.
De Aquarius vaart de haven van Marseille uit. Het migrantenschip stopt met zijn reddingsacties voor de kust van Libië. Foto Claude Paris/AP

Het migrantenschip de Aquarius stopt met zijn reddingswerk voor de kust van Libië. Dat hebben de hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée donderdag bekendgemaakt. De Aquarius was zover bekend het laatste schip nog actief in de regio. Verschillende Europese staten zouden het werk onmogelijk hebben gemaakt.

In beeld: Aan boord van de Aquarius, een van de laatste schepen die nog migranten redden

“Het opgeven van de Aquarius was een ontzettend moeilijke beslissing”, stelt directeur Frédéric Penard van SOS Méditerranée in een verklaring. Als uitleg gaf hij “de aanvallen van de afgelopen achttien maanden door bepaalde Europese staten” en de “grote aantijgingen van afvaltransport en criminele activiteiten”. Wel zegt SOS Méditerranée op zoek te zijn naar een nieuw vaartuig om het werk voor te zetten. “We weigeren toe te kijken terwijl mensen blijven verdrinken op zee.”

30.000 migranten geholpen

Aquarius voert sinds 2016 reddingsacties uit op de Middellandse Zee. Daarmee heeft het inmiddels naar eigen zeggen bijna 30.000 migranten geholpen. Het werk werd echter de afgelopen jaren steeds lastiger. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini besloot afgelopen zomer al de havens te sluiten voor reddingsboten. In november legde Italië beslag op het vluchtelingenschip omdat het afval niet goed zou verwerken.

Het vaartuig werd een symbool van het Europese migratievraagstuk toen Italië besloot zo’n 630 migranten aan boord in juni te weigeren. Uiteindelijk werden de opvarenden met drie aparte boten naar de Spaanse stad Valencia gebracht, waar de opvang werd verdeeld onder verschillende Europese lidstaten.

Ook besloot Panama de vlag waaronder de Aquarius voer in te trekken. Daardoor kon het schip niet meer aanmeren in Marseille, waarvandaan het normaal gesproken opereerde.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn dit jaar meer dan tweeduizend mensen verdronken tijdens het oversteken van de Middellandse Zee.