Mestfraude

Tonnen boete en werkstraffen voor frauderende kippenboeren

Zes pluimveehouders uit Limburg en Noord-Brabant moeten samen ruim 8,3 ton aan de staat betalen wegens mestfraude. De rechtbank in Den Bosch oordeelde woensdag dat de boeren geld hebben verdiend door opzettelijk honderden of zelfs duizenden kippen meer te houden dan was toegestaan. Daardoor hebben de pluimveehouders meer mest geproduceerd dan is goedgekeurd. Met de uitspraak volgt de rechtbank grotendeels de eis van het Openbaar Ministerie. Justitie eiste niet alleen ontnemingen van bij elkaar ruim 865.000 euro, maar ook voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en boetes. Twee pluimveehouders kregen 180 uur werkstraf opgelegd, vier 120 uur en één 80 uur. Daarbovenop is voor 115.000 euro aan boetes opgelegd, waarvan 60.000 euro voorwaardelijk. (NRC)