In beeld

Martin Parr keert terug naar Manchester

Voordat Magnum-fotograaf Martin Parr (1952) beroemd werd met zijn even geestige als genadeloze kleurenfoto's van de Britse (consumptie)maatschappij, studeerde hij van 1970 tot 1973 fotografie in Manchester. Daar woonde hij in een volkse arbeidersbuurt en fotografeerde hij de 'working class' op straat en in bars, in kapsalons en thuis. In opdracht van de Manchester Art Gallery ging Parr dit jaar terug om de veranderde stad vast te leggen. De galerie toont die foto's nu samen met zijn vroege zwart-wit beelden en zijn eerste kleurenfoto's uit de jaren 70 en 80. Martin Parr, Return to Manchester, t/m 22 april 2019 in de Manchester Art Gallery
Moss Side, Manchester, 1970. Toen Parr in zijn studententijd in de wijk Moss Side woonde, werd begonnen met de sloop van de arbeidershuizen.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery Martin Parr, Manchester, Moss Side. 1970. © Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery
In een van de vroegste kleurenfoto's van Parr, gemaakt in 1971, zien we dat hij als student al oog had voor geestige taferelen. De vrouw staat in een rood broekpak naast een rode brievenbus bij een rode auto. Op de achtergrond zien we een rode deur met daarboven rode letters.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery
Moss Side, Manchester, 1972. Parr fotografeerde tijdens zijn studie veel in de bars van de ruige volkswijk Moss Side, waar hij woonde als student.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery
June Street, Salford, 1973. Martin Parr maakte samen met mede-student Daniel Meadows een serie over de bewoners van June Street, een straat in een volkswijk die op de nominatie stond gesloopt te worden.
© Martin Parr en Daniel Meadows
Salford, England, 1986. Een van de eerste foto's van Parr waarin hij het consumentisme van de Britten onder de loep neemt.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery
Yates Wine Lodges, Ashton-Under-Lyne, 1983. Parr fotografeerde de gasten van de Yates Wine Lodges, een keten van pubs die voornamelijk werden bezocht door vaak working-class oudere mannen en vrouwen, die er hun wijntje dronken, aangelengd met suiker en water.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery
In het Royal Nawaab restaurant in de wijk Levenshulme in Manchester wordt een verjaardag gevierd, 2018.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery
Manchester, England, 1981. Na zijn studietijd begin jaren 70 zou Parr vele malen terugkeren naar Manchester om er te fotograferen. ,,Ik voel me hier gewoon heel prettig", zei Parr in een interview. ,,Niets ten nadele van Bristol, waar ik woon, maar in Manchester ervaar ik een warmte die ik nergens anders tegenkom."
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery
In kapsalon House of Finesse in de wijk Urmston wordt de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle, op 19 mei 2018, gevierd.
©Martin Parr/Magnum Photos/Rocket Gallery