Macron zwicht voor ‘gele hesjes’: geen hogere ecotaks in 2019

Protesten

Na wekenlang protest van de zogeheten ‘gele hesjes’ heeft de Franse president Macron besloten dat de verhoging van de ecotaks op brandstof in ieder geval niet doorgaat in 2019. Dat bevestigt het Élysée tegenover Franse media. Het staatshoofd wil voorkomen dat de onrust in het land verder escaleert, inmiddels zijn bij de protesten zeker vier mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. De beslissing komt kort nadat premier Édouard Philippe het beleid verdedigde tegenover het Franse parlement. Dinsdag waren al concessies gedaan: de voorgestelde accijns zou een half jaar worden uitgesteld om „kalmte en sereniteit” terug te brengen. Woensdagavond werd duidelijk dat het plan helemaal uit de begroting verdwijnt. Het is niet duidelijk of de regering later alsnog met de belastingverhoging verder wil.

Actievoerders zijn tevreden dat het plan van de baan is, maar betwijfelen of daarmee de acties voorbij zijn. De Franse regering wilde vanaf januari 2019 de milieubelasting verhogen. Voor benzine zou dat een verhoging van 2,9 cent per liter betekenen, voor diesel 6,5 cent per liter. Demonstranten droegen de afgelopen weken tijdens acties fluorescerende gele hesjes die bestuurders verplicht in hun auto moeten hebben. Snelwegen en brandstofdepots werden geblokkeerd. Wat begon als een demonstratie tegen de accijnsverhoging, mondde snel uit in een landelijk protest tegen Macrons hervormingen. De acties waaiden over naar België. (NRC)