Gele hesjes

Macron zwicht voor protest: geen hogere ecotaks in 2019

Protesten

Na wekenlang protest van ‘gele hesjes’ heeft de Franse president Macron de verhoging van de ecotaks op brandstof geheel uit de begroting voor 2019 te halen. Het staatshoofd wil voorkomen dat de onrust verder escaleert. Bij de protesten zeker vier mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. De Franse inlichtingendiensten verwachten zaterdag bij protesten een nieuwe geweldsgolf.

De beslissing kwam enkele uren nadat premier Philippe zijn concessies van een dag eerder in het parlement had verdedigd. Er zou een „moratorium” van zes maanden op de milieuaccijnzen op brandstof komen om „kalmte en sereniteit” terug te brengen. Na een uitgebreide „consultatie” in het land zou bekeken worden of de verhogingen zouden terugkeren. Maar dat overtuigde woordvoerders van de gele hesjes niet.

Sommige actievoerders zijn tevreden dat het plan van de baan is, maar betwijfelen of de acties voorbij zijn. Een woordvoerder van de gele hesjes zei tegen AP dat de beslissing „veel te laat” komt. Zij verwacht dat demonstraties bijvoorbeeld voor een hoger minimumloon wel verder zullen gaan.

De Franse regering wilde vanaf 2019 de milieubelasting verhogen. Voor benzine zou dat een verhoging van 2,9 cent per liter betekenen, voor diesel 6,5 cent per liter. (NRC)