Dit vinden de lezers van NRC van de ‘gele hesjes’

NRC vroeg aan de lezers: kunt u zich vinden in de onvrede die bij deze groep leeft?

Mensen demonstreren in gele hesjes op het Plein in navolging van de demonstraties in Frankrijk en België.
Mensen demonstreren in gele hesjes op het Plein in navolging van de demonstraties in Frankrijk en België. Foto Niels Wenstedt/ANP

In Frankrijk gingen de afgelopen weken duizenden mensen in gele hesjes de straat op om te protesteren tegen allerlei maatschappelijke onderwerpen. Van de verhoging van de belasting op benzine, die inmiddels van tafel is, tot het dalen van de koopkracht en maatregelen tegen klimaatverandering.

Lees ook: De Franse regering hoopt de betogingen te stoppen, maar de protestacties gaan inmiddels over veel meer.

De beweging heeft zich ook uitgebreid naar Nederland en België. Afgelopen weekend werd door de gele hesjes gedemonstreerd in Den Haag en vorige week gingen ze in Brussel de straat op.

NRC vroeg aan de lezers: identificeert u zich met de ‘gele hesjes’? Kunt u zich vinden in de onvrede die bij deze groep leeft? Er kwamen via ons reactiesyteem en de opinieredactie bijna 200 reacties binnen. Daarom hebben we een paar van de mooiste reacties uitgekozen.

Ik kan me er niet mee identificeren. In West-Europa zijn we nog steeds zeer welvarend, al is die welvaart niet gelijk verdeeld. Door globalisering, klimaatdoelstellingen en immigratie komen de ‘lagere’ klassen weliswaar onder druk te staan, maar als je het in relatie brengt met de schrijnende armoede elders in de wereld, heeft het ook iets ‘verwends’. We zijn er niet aan gewend dat het minder wordt, we willen op vakantie, en de nieuwste sneakers en iPhones en vergelijken ons met ‘de elite’ die alles heeft. Je kunt het niet meer zien als een klassiek verdelingsvraagstuk binnen een land, dan zie je internationale dimensies over het hoofd. Om grip te krijgen migratiestromen, multi-nationals, klimaat zullen we groter moeten denken en handelen. 
- H Hartman

Ik heb er wel begrip voor, maar het is versplinterd verzet in een versplinterde samenleving. De elite houdt zich stevig aan elkaar vast en er zal nog heel wat moeten gebeuren voor er echt een goed georganiseerde tegenbeweging tegen het neo-liberalistische project ontstaat. De middenklasse moet nog meer uitgekleed worden, voor deze door heeft dat hen een oor is aangenaaid. Na de kosten voor de financiële crisis van 2008, mag deze opdraaien voor de klimaatscrisis. De elite (waaronder Macron) ontkomt eraan door de door hen zelf bedachte legale constructies. 
- EMP Coret

Jazeker, ik woon in Frankrijk en sta pal achter de “gilets jaunes”. Overal om me heen zie ik de kleine, rijke, graaiende bovenlaag en de mensen die daadwerkelijk het werk DOEN -de grote groep onderbetaalden- genegeerd en arrogant weggewoven worden. Mensen die keihard werken, 2 of meer banen hebben en nog niet rond kunnen komen.
Het gaat om de arrogantie, de onverschilligheid. Er is een grotere en diepere kloof ontstaan. Men is de valse beloftes zat. De wereldvreemde houding van de politici helpt niets.
Dus de wereld verhardt, ultra rechts komt op, of zoals hier in Frankrijk, wilde stakingen en blokkades. Ze hebben eerder aangetoond dat het volk de macht kan overnemen.
wie niet wil luisteren zal uiteindelijk voelen
- J de Jong

Ja, ik identificeer me voor een flink deel met de “gele hesjes”. De afgelopen jaren is ons ABP pensioen door politiek beleid sterk in waarde verminderd. Wij draaien op voor het klimaatbeleid terwijl met grote bedrijven gemarchandeerd wordt en zij zelfs de reguliere belasting niet betalen. Topinkomens worden systematisch ontzien terwijl jongeren geen vast werk meer hebben en geen woning meer kunnen kopen. Ik vind het triest maar zie steeds meer een tegenstelling tussen een kleine elite die vanachter het bureau bedenkt hoe het land gerund moet worden en de meerderheid van de burgers die opdraaien voor alle problemen.
- AJ Meijsen

Ik begrijp het wel. Deels. Niet de manier waarop, wel de oorzaak van de protesten.
Zelf heb ik toenemend last van de mensen die door afgelopen kabinetten de rol van (zorg)consument toebedeeld hebben gekregen. Het gedrag is een logisch gevolg hiervan, maar als hulpverlener is het steeds minder leuk werken. Kort gezegd vallen verschillende (semi-)publieke sectoren uit elkaar door de neoliberale beslissingen en transities die met een sneltreintempo zijn doorgezet. Met steeds meer eisende passagiers en minder riemen om mee te roeien is het lastig vooruitkomen kan ik je vertellen. Dus dat is een.

Verder heb ik (en met mij veel NRC lezers) een positie dat ik me nergens zorgen over hoef te maken. Goed vooruitzicht wat werk betreft, elke maand voldoende geld om mijn auto te laten rijden. In de stijgende markt zelfs een koopwoning kunnen bemachtigen in de randstad. Voldoende IQ om de snelveranderende maatschappelijke ontwikkelingen te begrijpen en op te anticiperen. Ik kan (willen is iets anders) een avond gaan zitten voor alle verplichte administratie voor overheid. Maar als een van die dingen ontbreken kan ik me heel goed voorstellen dat je tekort gedaan voelt en uit onmacht maar de straat op gaat omdat de uitzichten een stuk minder rooskleurig zijn. Politici hebben daar een vreemde wisselwerking in met de publieke opinie, maar dat is wellicht voer voor een andere discussie.
Kortom: ja, ik snap het wel. En ik denk dat we het aan hadden kunnen zien komen.
- FA de Groot

Het geklaag en gedram van de Gele Hesjes staat me zeer tegen. Ze zijn boos omdat er niet naar ze wordt geluisterd, zeggen ze. Als ze echt serieus genomen willen worden zouden ze beter kunnen proberen om hun wensen en grieven op een constructieve manier onder de aandacht te brengen. Daar zijn in Nederland talrijke mogelijkheden voor, bijvoorbeeld via gemeenteraad, politieke partij, belangenvereniging, vakbond etc. Maar ja, dat is waarschijnlijk te veel gevraagd. Want dan volstaat het onderbuikgevoel niet meer en ben je genoodzaakt je te verdiepen in de feiten. Je zou dan ook wel eens tot de conclusie kunnen komen dat zelfs de beste oplossing van een probleem (neem klimaatverandering) voor jou persoonlijk niet prettig is…
Nee, dan is het aantrekken van een geel hesje en samen met de meute buiten wat gaan schreeuwen een stuk aantrekkelijker. En het geeft zo’n fijn gevoel om met zijn allen zo eensgezind tegen te zijn. Waartegen? Dat maakt niet uit.
- JM van der Bos

Ik snap heel goed waar de onvrede vandaan komt. Al heel lang trekt de politiek zich nauwelijks iets aan van de wat de burger er van vindt. De lijst voorbeelden hiervan is onuitputtelijk; van de uitbreiding van de EU met landen, die van geen kant voldeden en voldoen aan de toetredingsregels tot het verhogen van de energiebelasting voor de burger, terwijl intensieve veehouderij, luchtvaart en industrie worden ontzien. De gevolg hiervan is een onwerkbare versnippering in het parlement. Ondertussen blijft men doormodderen in de polder en doortafelen over het klimaat.Het besef, dat Europa in een ernorme impasse is beland en op geen enkele manier alle mooie beloften heeft waargemaakt ontbreekt.
- H Bakker

Om alle reacties hieronder te kunnen lezen, moet u ingelogd zijn.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.