Justitie eist celstraf en boete voor heling diamantroof Schiphol

De twee mannen worden verdacht van heling en witwassen van de miljoenenbuit van de overval, volgens justitie ‘de grootste uit de Nederlandse geschiedenis’.

Schipholpersoneel kreeg in de dagen na de roof folders uitgedeeld met het verzoek om meer informatie.
Schipholpersoneel kreeg in de dagen na de roof folders uitgedeeld met het verzoek om meer informatie. Foto Marco Okhuizen/ANP

Tegen een 58-jarige Amsterdammer heeft justitie donderdag achttien maanden celstraf geëist waarvan vier voorwaardelijk voor heling van de buit van de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in februari 2005. In de eis is ook meegenomen dat de man wapens in zijn bezit had. Tegen een tweede verdachte, een 73-jarige man uit Amsterdam, eist het Openbaar Ministerie een geldboete van 50.000 euro, waarvan 20.000 voorwaardelijk.

Beiden waren niet betrokken bij de roofactie zelf. Wel zorgden ze ervoor dat de miljoenenbuit achteraf op de markt kon komen. De 58-jarige verdachte had volgens het OM een “grote rol” als een soort tussenpersoon. Hij zou bijeenkomsten bij hem thuis hebben georganiseerd en de daders van de roof in contact hebben gebracht met de oudere verdachte. Die zou de diamanten hebben geslepen, schoongemaakt en gecertificeerd zodat ze verkocht konden worden.

De 73-jarige Amsterdammer kreeg alleen een boete vanwege zijn leeftijd en gezondheidsomstandigheden. De officier van justitie vond het niet verstandig om een celstraf te eisen. Donderdag zou ook de zaak van een derde verdachte die verdacht wordt van witwassen worden behandeld, maar dat is doorgeschoven naar aanstaande woensdag omdat de man ziek was.

De diamantdiefstal is volgens het OM “de grootste roofoverval uit de Nederlandse geschiedenis”. De gemaskerde rovers drongen met toegangspasjes, bedrijfskleding en een gestolen busje het beveiligde deel van Schiphol binnen. Daar bedreigden ze vier Schiphol-medewerkers, zodat ze een waardetransportauto met de diamanten konden meenemen. De waarde van de gestolen edelstenen bedroeg bijna 66 miljoen euro. Bijna twee derde van de buit is nog altijd spoorloos.

Negen jaar cel

Vorige week vrijdag kregen de zes belangrijkste verdachten in de zaak hun strafeisen al te horen. Zij worden allemaal beschuldigd van diefstal met geweld in vereniging, of een poging daartoe.

De hoogste gevangenisstraffen, respectievelijk 9 en 7,5 jaar, vroeg justitie voor Errol H. V. en Marlon D. Zij zaten volgens het OM samen in het busje dat gebruikt werd bij de overval. Daarnaast waren er eisen van vijf jaar celstraf voor Ramazan N. en Raoul T., en drie jaar celstraf voor Erik P. en S. van M. Een andere hoofdverdachte, August B., pleegde volgens De Telegraaf afgelopen zomer zelfmoord.

Justitie benadrukte vorige week de ernst van de zaak. De Schipholmedewerkers, die bedreigd werden “door mannen met vuurwapens en bivakmutsen op”, hebben nog altijd last van de overval. En: “De integriteit van de luchthaven werd aangetast. Er stonden die dag gewapende mannen op één van de kwetsbaarste stukjes van Nederland.”

Undercoveroperatie

Dat het zo lang heeft geduurd voor de verdachten berecht konden worden, kwam doordat de zaak eerder was vastgelopen. In 2005 en 2006 kwamen verdachten wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten. Een undercoveroperatie die de politie naar aanleiding van een tip opzette, leidde een paar jaar geleden alsnog tot een doorbraak. Ramazan N. biechtte de overval op aan een undercoveragent.

Van de in totaal elf verdachten in de diamantroofzaak moeten er naast de man aanstaande woensdag nog twee hun strafeis te horen krijgen. Een van hen moet daarop nog tot half december wachten, tegen de ander spreekt de officier van justitie in januari de eis uit.