Invallen bij Jehovah’s Getuigen in misbruikonderzoek

Het OM zocht naar dossiers van ‘interne rechtsgang’ voor misbruikzaken binnen de Jehovah’s Getuigen. Onder meer het hoofdkantoor in Emmen werd doorzocht.

Het OM doet onderzoek naar negen zedenzaken binnen de Jehovah's Getuigen.
Het OM doet onderzoek naar negen zedenzaken binnen de Jehovah's Getuigen. Foto iStock

Justitie heeft in november invallen gedaan in het hoofdkantoor in Emmen en twee kerkgebouwen van Jehovah’s Getuigen in het kader van een onderzoek naar misbruik binnen de geloofsgemeenschap. Ook zijn vier woningen doorzocht, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van RTL Nieuws.

Bij de acties op 19 november werd gezocht naar documenten rondom zogeheten interne rechtsgang. Wanneer Jehovah’s Getuigen misbruik melden bij ouderlingen, plaatselijke vertegenwoordigers, worden de daders door rechterlijke comités berecht. Van gesprekken met daders, slachtoffers en ouderlingen worden verslagen bewaard. Volgens het OM “bestond het vermoeden” dat deze dossiers zich bevonden in het hoofdkantoor of in de woningen. Justitie wil niet zeggen om welke zaken het gaat.

Het OM onderzoekt op dit moment negen zedenzaken waarbij (oud)-leden van de gemeenschap betrokken waren. Een deel daarvan loopt via het meldpunt Reclaimed Voices, dat eerder dit jaar bekendmaakte ruim 270 meldingen van misbruik te hebben binnengekregen. Het OM benadrukt dat er geen strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar Jehovah’s Getuigen als geheel.

‘Belangrijk signaal’

De invallen zijn volgens voorzitter Raymond Hintjes van Reclaimed Voices “een belangrijk signaal dat het OM het serieus oppakt”. Het aantal meldingen van misbruik dat zijn organisatie heeft binnengekregen, staat inmiddels op meer dan driehonderd. Hintjes concludeert dat justitie de doorzoekingen nodig achtte, omdat de gemeenschap tot nu toe niet heeft willen meewerken. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) meldde in mei dat Jehovah’s Getuigen een onafhankelijk onderzoek niet nodig achtte, omdat het “slechts om een aantal personen” zou gaan.

Wereldwijd hangen ruim acht miljoen mensen over de hele wereld de leer van Jehovah’s Getuigen aan. In Nederland gaat het om zo’n 30.000 aanhangers.