Khalid Amakran

Interview

‘Ik zoek jongens uit die langer zijn dan ik en val op meisjes die kleiner zijn dan ik’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Evelien Meijer. Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Je valt op de mens

„Toen ik een jaar of negen was ben ik gaan twijfelen of ik op meisjes viel. Op mijn elfde heb ik tegen mijn ouders gezegd: ik val in ieder geval op meisjes, jongens – géén idee. Toen ik veertien was kwam ik in een dansgroep waarvan de leider redelijk van mijn leeftijd was, twee jaar ouder of zo. Zij vertelde dat ze panseksueel was. Ik wist niet wat dat was maar toen ze het uitlegde – je valt op de mens, niet op het geslacht – dacht ik: dat herken ik, dat ben ik ook. Mensen verwarren het vaak met biseksueel. Dat is dat je op mannen en vrouwen valt. Bij panseksueel maakt het niet uit – al is iemand transgender of non-binary of gender fluid.”

Langer dan ik

„Ik zoek jongens uit die langer zijn dan ik en val op meisjes die kleiner zijn dan ik. Met meisjes ben ik ook vaak de dominantste, met jongens juist niet. Ik zoek bij meisjes kennelijk meer iemand die wat minder de broek aan heeft, minder ‘de man’ is, zoals veel mensen graag zeggen. Ik heb drie keer iets met een meisje gehad en sinds iets meer dan een jaar heb ik een vriend. Dit is wel de eerste relatie waar ik echt serieus in ben. Voor mijn andere relaties wilde ik mezelf veranderen, met hem hoeft dat niet. Hij wil me om wie ik ben.”

Naar de hel

„Ik ben niet activistisch opgevoed, wel met het idee: iedereen is gelijk. Daarvoor ben ik gaan strijden omdat ik op het vmbo, mijn vorige school, homofobie heb gezien. Niemand stelde vragen bij voorlichting, niemand was geïnteresseerd, je werd uitgelachen. Ik kan daar best goed tegen maar ik vond het wel jammer. De grootste oorzaak is denk ik onwetendheid. Ze hebben in hun opvoeding meegekregen dat het niet goed is. Ik heb een keer in een vriendengroep gezeten met allemaal mensen uit Marokko. Echt een jaar lang contact mee gehad. Tot ik vertelde dat ik op vrouwen val, toen was het klaar. Ze wensten me dood en je gaat naar de hel blablabla. Toen heb ik bedacht: dat zijn mijn vrienden niet.”

Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran

Drag queen

„Op het vmbo heb ik een gay straight alliance opgezet. Dat is een groep op de middelbare school die awareness maakt voor de LHBTQ+-community. Ik dacht: ik kan op zijn minst meegeven wat ik erover weet, dan hebben ze wat meer kennis. Op de school waar ik nu zit bestond al een GSA en was ik binnen twee maanden voorzitter. Vorig jaar hebben we meegedaan met de Canal Pride in Utrecht. Volgende week komt op Paarse Vrijdag, een dag tegen het pesten, een drag queen die een show gaat geven. Dat laat zien: hé, wij zijn er ook, wij zijn net zo normaal als de rest. Na mijn eindexamen ga ik social work studeren. Ik wil graag gaan werken met moeilijke kinderen – in een jeugdgevangenis, met jeugd-tbs. Kinderen die het niet zo makkelijk hebben. Om ze een beter leven te geven.”