Cocaïnemaffia overwoog liquidatie officier van justitie Koos Plooij

Dat blijkt uit onderschepte berichten van kopstukken uit de Nederlandse onderwereld. Het voedt de vrees van Justitie voor een moordaanslag op een magistraat.

Richard R., ook bekend als Rico de Chileen, bij een rechtszaak eind vorige maand. Rechts naast hem zijn advocaat.
Richard R., ook bekend als Rico de Chileen, bij een rechtszaak eind vorige maand. Rechts naast hem zijn advocaat. Illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

Kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia hebben de mogelijkheid besproken om officier van justitie Koos Plooij te laten liquideren. Dat blijkt uit beveiligde, zogeheten PGP-berichten die de recherche heeft onderschept bij telecomaanbieder Ennetcom.

De ervaren Plooij is al twee decennia betrokken bij de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hij bracht grote strafzaken tot een goed einde, onder meer tegen Willem Holleeder. Sinds 2015 is Plooij betrokken bij een aantal strafzaken waarbij kopstukken van de cocaïnemaffia in beeld zijn gekomen.

Het moordplan is volgens de recherche geopperd door de 40-jarige Nederlandse Marokkaan Ridouan T., de meest gezochte crimineel van Nederland, die internationaal staat gesignaleerd. „Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen”, mailt de gebruiker van een adres dat volgens de recherche in gebruik is bij Ridouan T.

De ontvanger van dit bericht maakt gebruik van de bijnaam die volgens de recherche hoort bij Rico R., een ander kopstuk uit de cocaïnemaffia. Zijn bijnaam: Rico de Chileen.

Hij reageert volgens dossierstukken die NRC heeft ingezien als volgt: „Haha, Hermano Sir. Dat zijn echte gedachtes, maar nee. (….) Wachten en kijken of we het anders kunnen doen. Wij hadden dat toen tegen mensen gezegd en kregen zwaar hoofdpijn!!! Hermano Sir, we doen wat we moeten doen. Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan!!”

Vrees voor moord op magistraat

De berichten, die zijn verstuurd op 17 april 2016, bevestigen de vrees binnen het Openbaar Ministerie dat de verharding binnen het criminele milieu zal leiden tot een moordaanslag op een magistraat. Die vrees, zo bevestigen bronnen binnen het OM, is versterkt door de moord op een onschuldige broer van kroongetuige Nabil B., dit voorjaar. Nabil B. heeft belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Ridouan T. bij liquidaties.

In de nieuwe PGP-berichten komen twee grote onderzoeken naar de top van de Nederlandse cocaïnemaffia samen. Ridouan T. en Rico de Chileen zijn medio 2016 door het OM geïdentificeerd als leidende figuren in de Nederlandse onderwereld.

Die kennis komt voor een deel voort uit onderzoek waar officier Plooij leiding aan heeft gegeven. Hij houdt zich op dat moment bezig met een mislukte liquidatiepoging op een Amsterdamse crimineel. Die liquidatiepoging is vanuit Ierland aangestuurd door de beroepscrimineel Naoufal F. Volgens misdaadblogger Martin Kok, die eind 2016 is vermoord, werkte Naoufal F. als een hitman voor Ridouan T. en Rico de Chileen.

Wie zitten er achter de reeks liquidaties? Misdaadjournalist Jan Meeus over de hoofdrolspelers in de cocaïneoorlog.

Kok publiceerde daarover in de periode dat Plooij betrokken was bij de vervolging van een groep criminelen uit de regio Utrecht die is gepakt op verdenking van wapenhandel en het voorbereiden van liquidaties. Een van de aangehouden leden van die groep is een middelbareschoolvriend van Ridouan T. Ook deze mannen zijn veroordeeld. Het hoger beroep in beide strafzaken loopt nog.

Ridouan T.

Ridouan T. wordt gezocht voor betrokkenheid bij cocaïnehandel en een serie moorden in Utrecht. Het OM vermoedt ook dat de organisatie van Ridouan T. achter de moord zit op de broer van de kroongetuige Nabil B., die eind maart in Amsterdam-Noord is doodgeschoten. In een eerdere PGP-conversatie meldde Ridouan T. over de kroongetuige: „Hij weet. Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd…..”

Het feit dat de broer van de kroongetuige is vermoord een week na het bekend worden van de deal met Nabil B. versterkt bij het OM de overtuiging dat Ridouan T. achter zijn die liquidatie zit. Dat zorgt er ook voor dat het Openbaar Ministerie de woorden van Ridouan T. over het moordplan voor Plooij zeer serieus neemt.

Rico de Chileen is begin dit jaar door Chili uitgeleverd aan Nederland. Hij zit vast voor lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezig heeft gehouden met cocaïnehandel en witwassen. Gezien de nieuwe berichten is de kans reëel dat justitie Rico R. ook gaat vervolgen voor betrokkenheid bij liquidaties. In het criminele milieu gaan al veel langer geruchten dat Ridouan T. en Rico de Chileen hebben samengewerkt. De PGP-berichten bevestigen dat volgens de recherche.

Tussentijdse zitting

Volgende week wordt tijdens een tussentijdse zitting de voortgang van het onderzoek naar Rico de Chileen besproken. Daarbij zullen ook de PGP-berichten aan de rechtbank worden voorgelegd. De advocaat van Rico R. wil niet reageren op vragen over zijn cliënt. De advocaat van Ridouan T. kent de berichten niet. Zij stelde eerder dat haar cliënt de beschuldigingen aan zijn adres betwist. Het OM onthoudt zich van commentaar. Dat geldt ook voor Koos Plooij.