Brazilië

Ook Trafigura en Glencore mogelijk betrokken bij omkoopzaak Petrobras

De internationale grondstoffenhandelaren Trafigura, Vitol en Glencore worden onderzocht door de Braziliaanse autoriteiten in verband met mogelijke betrokkenheid bij de grote omkoopzaak rond staatsolieconcern Petrobras. De bedrijven worden verdacht van betaling van smeergeld aan bestuurders van Petrobras in ruil voor opdrachten.

Volgens de autoriteiten zijn er vermoedens dat de drie bedrijven tussen 2011 en 2014 meer dan 15 miljoen dollar aan steekpenningen hebben betaald, rond meer dan 160 transacties bij de koop en verkoop van olieproducten.

Er zijn elf mensen opgepakt door de Braziliaanse federale politie. Daarnaast zijn verschillende huiszoekingsbevelen uitgegeven.

Het onderzoek naar de smeergeldaffaire bij Petrobras heeft de naam Lava Jato (autowasserij). Bestuurders van het olieconcern gebruikten steekpenningen voor het omkopen van onder meer toppolitici en politieke partijen. Vervolgens werd met de boekhouding van Petrobras gerommeld om deze praktijken te verbergen voor autoriteiten en investeerders. De affaire geldt als de grootste omkoopzaak ooit in Brazilië.

Trafigura, Vitol en Glencore wilden geen inhoudelijk commentaar geven op de kwestie. Petrobras zegt dat het nauw samenwerkt met de autoriteiten in het smeergeldonderzoek.

Ook andere, niet nader genoemde bedrijven worden volgens de autoriteiten onderzocht op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. In september trof Petrobras een grote schikking met de Braziliaanse en Amerikaanse autoriteiten.

De Nederlandse maritiem oliedienstverlener SBM Offshore was in 2012 betrokken bij een smeergeldaffaire rond Petrobras en trof daarvoor kostbare schikkingen. Afgelopen september werd dat bedrag voor het laatst opgehoogd met ruim 40 miljoen euro. In totaal moest SBM bijna 300 miljoen euro betalen aan de Braziliaanse autoriteiten. (ANP/Bloomberg)