Brand bij Duitse kerncentrale, vlak bij Nederlandse grens

De brand vond plaats in een fabriek die splijtstofelementen maakt voor een kerncentrale in de buurt van het Overijsselse Denekamp.

De kerncentrale in het Duitse Lingen.
De kerncentrale in het Duitse Lingen. Foto Cees Elzenga

Bij een kerncentrale in het Duitse Lingen, vlak bij het Overijsselse Denekamp, heeft donderdagavond een brand gewoed. Er zijn geen gewonden gevallen. Een vicemanager van de fabriek zegt tegen de Duitse krant Osnabrücker Zeitung dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Bij eerste metingen van de brandweer werden geen afwijkingen gevonden. De brand vond plaats in een fabriek die splijtstofselementen maakt voor de kerncentrale.

Veiligheid

De Duitse brandweer kreeg om 19.40 uur melding van een brand in een laboratorium bij de fabriek. Anderhalf uur later gaven brandweerkorpsen uit Emsland en Osnabrück het sein brand veilig.

De Osnabrücker Zeitung schrijft dat Duitse milieuorganisaties al lange tijd aandringen op sluiting van de fabriek. De veiligheid zou in het geding zijn. Bij een inspectie eerder dit jaar werden barsten aangetroffen op een reactorvat. De fabriek in Lingen is voor 75 procent in handen van het Franse energiebedrijf EDF.