Australië

Aartsbisschop toch vrijgesproken van toedekken misbruik

Philip Wilson, oud-aartsbisschop van Australië, is in hoger beroep vrijgesproken van het verhullen van kindermisbruik in de jaren 70. Wilson, in mei schuldig bevonden door een rechtbank, bracht vier maanden in huisarrest door. Hij was de hoogste katholieke geestelijke ooit die veroordeeld werd voor zo’n vergrijp. Rechter Roy Ellis zei donderdag dat „gegronde twijfel” bestaat over de schuld van Wilson. De zaak ging om twee jonge misdienaars die in 1976 misbruikt zijn door priester James Fletcher. Volgens hen was Wilson op de hoogte van het misbruik, maar verzuimde dit te melden. Wilson beroept zich op geheugenverlies als gevolg van Alzheimer, hij zegt zich niets te kunnen herinneren. Fletcher werd in 2004 veroordeeld voor het misbruiken van andere jongens. In 2006 stierf de priester in zijn cel. (AP)