Operatie Pollino pakt ’ndrangheta aan

Internationale actie In Nederland, België, Italië, Duitsland en Suriname zijn woensdag negentig mensen opgepakt in een actie tegen de Italiaanse maffia.

Bij de politie-actie in Italië, Nederland, Duitsland, België en Suriname tegen de ’ndrangheta, de Calabrese maffia, zijn in totaal negentig mensen aangehouden, van wie vijf in Nederland. Bij de invallen werd drie miljoen euro in contanten, 140 kilo xtc-pillen en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen.

In Nederland werden huiszoekingen gedaan in acht gemeenten: Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. In Duitsland is ook een Nederlandse verdachte aangehouden. De internationaal gecoördineerde actie, Operatie Pollino, is vernoemd naar een gebergte en een nationaal park in Calabrië.

De Nederlandse hoofdofficier Fred Westerbeke maakte de resultaten van de actie woensdagmiddag bekend op een persconferentie in het hoofdkantoor van Eurojust in Den Haag. Vertegenwoordigers van de vier EU-landen waar invallen zijn gedaan waren daarbij aanwezig.

Het onderzoek kwam in 2014 op gang, toen de Nederlandse FIOD ontdekte dat twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray dienden als ontmoetingsplaatsen voor maffiosi. Gaandeweg werden verbanden met het buitenland ontdekt. Italiaanse restaurants, ijssalons en hotels werden daar gebruikt als witwaslocaties. In Duitsland werden meer dan honderd plekken tegelijk doorzocht, vooral in Beieren en Noordrijn-Westfalen.

Vijfduizend leden

De ’ndrangheta is veruit het machtigste Italiaanse syndicaat en had naar schatting in 2011 vijfduizend leden. De Calabriërs hebben dependances in Australië en Zuid-Amerika en zijn wereldwijd actief. De organisatie is een spil in de distributie van cocaïne in Europa. Vorige maand werden bij invallen in verschillende Italiaanse steden nog 68 leden gearresteerd.

’Ndrangheta-leider Santo Vottari is vorig jaar opgepakt. Hij wordt gezien als medeplichtig aan een moordaanslag in Duisburg, elf jaar terug, waar in een pizzeria zes Italianen werden doodgeschoten.

Het was de tweede actiedag op rij tegen de maffia. Dinsdag werden 46 leden van de Cosa Nostra, de overkoepelende organisatie van Siciliaanse maffiafamilies, opgepakt. Onder hen kopstuk Settimo Mineo (80). Die werd volgens de Italiaanse politie onlangs verkozen tot opvolger van Salvatore ‘Totò’ Riina, de maffialeider die in 1993 opgepakt werd en vorig jaar in de gevangenis van Parma overleed.