Afschot van edelherten in Oostvaardersplassen mag beginnen

De provincie Flevoland mocht volgens de rechter een vergunning afgeven aan Staatsbosbeheer.

De provincie wil dieren in de Oostvaardersplassen afschieten om sterfte in de winter te voorkomen.
De provincie wil dieren in de Oostvaardersplassen afschieten om sterfte in de winter te voorkomen. Foto Olivier Middendorp

Staatsbosbeheer mag definitief een begin maken met het afschieten van achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland mocht daarvoor een vergunning afgeven, zo heeft de rechter in Utrecht in kort geding donderdag bepaald. Enkele natuurorganisaties hadden tegen het afgeven van de vergunning bezwaar gemaakt.

Enkele weken geleden oordeelde ook de rechtbank in Lelystad al dat de dieren mochten worden afgeschoten. In dat kort geding werd het besluit tot afschot door zes natuurorganisaties aangevochten, maar was de vergunning daartoe niet aan de orde gekomen. Een van de bezwaarmakers, Faunabescherming, reageert teleurgesteld op de uitspraak. “Dit gaat ten koste van zeer veel dieren”, aldus woordvoerder Harm Niesen.

Sterfte

De provincie wil de dieren door Staatsbosbeheer laten afschieten om massale sterfte tijdens de wintermaanden te voorkomen. Begin dit jaar ontstond daarover grote maatschappelijke ophef. Afgelopen winter is 68 procent van de edelherten, 33 procent van de heckrunderen en 44 procent van de konikpaarden in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad gestorven. In totaal lieten 3.226 dieren het leven in het gebied, waar de natuur zo veel mogelijk haar eigen gang mag gaan. Zo worden de dieren in principe niet bijgevoerd.

De provincie wil het gebied opnieuw inrichten en het aantal grote grazers drastisch beperken tot uiteindelijk elfhonderd. Er mogen 490 edelherten overblijven. De runderen mogen blijven, een deel van de paarden wordt verplaatst en een groot deel van de overgebleven edelherten, waarvoor transport lastig en stressvol is, wordt afgeschoten.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie Onbehaarde Apen: Wat is natuur nog in dit land? Over de discussie rond de Oostvaardersplassen
U kunt zich ook abonneren via iTunes, Stitcher, Spotify of RSS.