Aartsbisschop Wilson toch vrijgesproken van toedekken kindermisbruik

De Australiër werd in mei veroordeeld. Volgens de rechter in hoger beroep bestaat er ‘gerede twijfel’ over zijn schuld.

Wilson verlaat de rechtbank in het Australische Newcastle eerder dit jaar.
Wilson verlaat de rechtbank in het Australische Newcastle eerder dit jaar. Foto Darren Pateman/EPA

Philip Wilson, de voormalige aartsbisschop van Australië, is in hoger beroep vrijgesproken van het verhullen van kindermisbruik in de jaren zeventig, meldt persbureau AP. Wilson werd in mei schuldig bevonden door een rechtbank in Australië. Hij heeft vier maanden in huisarrest doorgebracht. De 68-jarige bisschop was de hoogste katholieke geestelijke ooit die veroordeeld werd voor een dergelijk vergrijp.

Rechter Roy Ellis zei donderdag dat er “gegronde twijfel” bestaat over de schuld van Wilson. Volgens Ellis was de bisschop veroordeeld op basis van vermoedens, “die niet als vervanging mogen dienen voor bewijs”. Daarom heeft hij de eerdere uitspraak vernietigd.

Lees ook: Paus noemt misbruik een misdaad. ‘Dus?’

De zaak ging om twee jonge misdienaars die in 1976 misbruikt zijn door de pedofiele priester James Fletcher. Volgens de mannen was Wilson op de hoogte van het misbruik, maar verzuimde hij een melding te maken. Wilson beroept zich op geheugenverlies als gevolg van Alzheimer, hij zegt zich niet te kunnen herinneren dat de misdienaars hem hadden verteld over het misbruik.

Een van de mannen was donderdag aanwezig in de rechtszaal, schrijft The Guardian. Volgens de krant was hij in tranen toen de rechter het vonnis uitsprak. Priester Fletcher werd in 2004 veroordeeld voor het seksueel misbruiken van andere jongens. In 2006 stierf de priester in zijn cel.