Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van…

Fotograaf en auteur maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.
Serie Opnieuw Niek Verhoeckx op het platje van zijn ouderlijk huis in Amersfoort
Serie Opnieuw Niek Verhoeckx op het platje van zijn ouderlijk huis in Amersfoort Ad Nuis

Gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur Niek Verhoeckx (74) stond juni 1950 op het dak van het ouderlijk huis en bakkerij aan de Langestraat 1 in Amersfoort. „Het was kort voor het 25-jarig huwelijksfeest van mijn ouders. Gekleed in bakkerskostuum ging ik een versje opzeggen. De generale repetitie gebeurde op het dak. Ik herinner me geen zenuwen. Wij kwamen uit een bakkersgeslacht. Mijn grootvader was bakker in Delft en mijn overgrootvader bakker in Den Bosch. Mijn vader was banketbakker, of confiseur- patissier zoals hij zichzelf liever noemde. Als dochter van een Leidse koekfabrikant was mijn moeder onder haar stand getrouwd. Haar familie begreep niet dat zij altijd met plezier in de winkel stond en de inkopen deed. Na hun trouwen kochten ze de bestaande bakkerij Van Zalingen. In 1926 werd mijn oudste zus Mientje geboren. Tot hun verbazing en grote vreugde volgden later nog drie kinderen: Rietje in 1938, Paula in 1940 en ik in 1944. Als nakomertje was ik met spelen vooral op mezelf aangewezen. Toch kwam ik niets tekort. Vader verwende mij graag. Mijn ouders werkten keihard. Met Sinterklaas en Kerst werd onze huiskamer bij de winkel getrokken. Mijn zusters namen dan speciaal vrij om mee te helpen met de verkoop. Ik reed bestellingen rond. Maar dat was pas na mijn zestiende, met de brommer. Ik zat toen op het gymnasium. In die periode sprak vader – de enige keer ooit – met mij over het traditionele familieberoep. „Jij wilt geen bakker worden, toch?”, vroeg hij. Dat klopte, tot zijn opluchting. Zelf had hij eigenlijk willen doorleren. Mijn zusters hebben dat ook gedaan. Toen ik naar de Technische Hogeschool ging was hij helemaal trots. Temeer omdat het in Delft, zijn oude stad, was.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.