Zuid-Amerika

Boliviaanse president Evo Morales kan in 2019 opgaan voor vierde ambtstermijn

De oppositie verzet zich al jaren tegen een mogelijke vierde termijn voor Morales, die sinds 2006 aan de macht is in Bolivia.

Boliviaanse president Evo Morales bij de inauguratie van de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in Mexico-Stad dit weekend.
Boliviaanse president Evo Morales bij de inauguratie van de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in Mexico-Stad dit weekend. Foto Carlos Jassod/Reuters

De Boliviaanse president Evo Morales houdt vast aan zijn voornemen om tot 2025 te blijven regeren. De in 2006 aangetreden linkse leider won hiertoe dinsdag een belangrijke juridische slag. Het kiestribunaal maakte bekend dat Morales en zijn vicepresident in januari mee mogen doen aan de voorverkiezingen van de presidentsrace, die najaar 2019 zullen plaatsvinden.

De mogelijke herverkiezing van Morales –de eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land – verdeelt de bevolking diep. De oppositie verzet zich al jaren tegen een mogelijke vierde termijn voor Morales en klaagt dat de president zijn macht wil „vereeuwigen”.

Morales en zijn aanhang vechten al jaren tegen een in 2009 ingevoerde bepaling in de grondwet waaronder de president maximaal twee ambtstermijnen (van vijf jaar) op rij mag regeren. In 2016 organiseerde het regeringskamp een referendum om dit verbod te omzeilen, maar dit verloor het nipt (51 om 49 procent)

Eind 2017 wist Morales echter het grondwettelijk hof te overtuigen dat hij zich nog een keer verkiesbaar mag stellen. Het hof ging mee in zijn argumentatie dat zijn „mensenrechten” worden geschonden door de grondwettelijke beperking van het aantal termijnen. Het kieshof gaat hier nu in mee. Oppositieleider en oud-president Carlos Mesa sprak dinsdag van „een dodelijk klap voor onze democratie”. (AFP)