Zo bespaar je op je zorgpremie

Zorgverzekering Slechts één op de vijftien Nederlanders wisselt van zorgverzekering. Terwijl er veel geld te besparen is. Vijf tips.

Illustratie Pepijn Barnard

Tandarts Sabine de Wee (42) vindt het te veel werk om uit te zoeken of ze met een andere zorgverzekering goedkoper uit zou kunnen zijn. „Ik heb er wel eens vluchtig naar gekeken, want ik vind die verzekering best duur en de premie gaat elk jaar omhoog. Maar om nou alle verschillen tussen polissen te gaan inventariseren? Daar heb ik echt geen zin in.”

Ze is niet de enige. Slechts één op de vijftien Nederlanders stapt tegen het einde van het jaar over naar een goedkopere ziektekostenverzekering. Dat terwijl we gemiddeld bijna 100 euro per jaar te veel voor onze ziektekostenverzekering betalen, volgens toezichthouders ACM (Autoriteit Consument en Markt) en NZA (Nederlandse Zorgautoriteit). En dan stijgt de premie komend jaar ook nog eens met zo’n 10 euro per maand. Het verschil tussen vergelijkbare basispolissen kan in een jaar oplopen tot meer dan 200 euro. En als je verwacht volgend jaar nauwelijks gebruik te maken van zorg, dan kan de besparing veel hoger uitpakken.

Het lijkt veel uitzoekwerk, maar dat valt reuze mee, zegt Olaf Simonse van het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. „Op een vergelijkingssite kun je in vijf minuten een eerste indruk krijgen, en uiteindelijk zul je er ongeveer een uur mee bezig zijn om gegevens in te voeren en een keuze te maken”, schat Simonse. „Je oude verzekering opzeggen, dat doet de nieuwe verzekeraar.”

Het aantal vergelijkingssites is eindeloos. Goede zijn die van de Consumentenbond of eentje met het keurmerk ‘Objectief vergelijken’ – Independer, Zorgkiezer.nl en Geld.nl. Zo’n site loodst je stap voor stap door de keuzemogelijkheden.

Naast een selectie op prijsverschillen tussen vergelijkbare basisverzekeringen zijn er nog wat manieren om op je premie te besparen.

 1. Kortingen

  De vergelijkingssites bieden voor sommige verzekeringen een korting aan als je via hen overstapt. Die verschijnen vanzelf in beeld. Bij Independer bijvoorbeeld kun je tot 8 procent korting op een basisverzekering krijgen en ook nog eens een flinke korting op aanvullende verzekeringen. De premiekorting bij een collectieve verzekering loopt op tot wel 10 procent. Vaak moet je de verzekering dan afsluiten via de werkgever, maar dat kan ook via een sportclub zijn, de gemeente, een studentenvereniging of een netwerk voor zzp’ers.

  Soms lijkt dit voordeeltje mooier dan het is. Nadeel is dat zo’n polis voor alle aangeslotenen gelijk is. Als het gaat om een dure verzekering met een overdreven ruime dekking, dan kan een andere verzekering stukken voordeliger zijn. Het kan dus nog steeds de moeite lonen om op een vergelijkingssite te checken of er geen voordeliger alternatief is.

 2. Kies een natura- of budgetpolis

  Gemiddeld 135 euro per jaar win je wanneer je als basisverzekering niet een restitutiepolis kiest, die alle zorgverleners vergoedt, maar een naturapolis of (nog goedkoper) een budgetpolis. Daarmee krijg je alleen de volledige zorgkosten vergoed van zorgverleners met wie een contract is afgesloten. Van behandelingen bij anderen krijg je slechts een deel terug, meestal 70 à 80 procent. Dit is vooral interessant als je niet verwacht veel zorg nodig te hebben en/of het geen punt vindt uit te vogelen welke zorgverlener een contract met je verzekeraar heeft. Het kan dan gebeuren dat je langer onderweg bent naar een zorgverlener.

  Overigens wordt spoedhulp altijd vergoed en kun je met een naturapolis volgens Olaf Simonse bij 70 à 80 procent van de ziekenhuizen wel terecht. Bij verschillende vergelijkingssites kun je op voorhand checken met welke verzekeraars specifieke zorgverleners in de buurt een contract hebben.

 3. Hoger eigen risico

  Als je bij je basisverzekering kiest voor een hoger eigen risico, kun je zo’n 250 euro in een jaar besparen. Dat zit zo: iedereen heeft verplicht een eigen risico van 385 euro. Maak je zorgkosten voor bijvoorbeeld medicijnen, spoedeisende hulp of een ziekenhuisopname, dan moet je de eerste 385 euro zelf betalen, de rest wordt vergoed.

  Maar als je nou altijd ver onder die grens blijft, dan valt te overwegen om je eigen risico te verhogen. Stel dat je voor het maximale eigen risico van 885 euro gaat, dan bespaar je 250 euro aan premie. In het ongunstigste geval moet je 500 euro extra uit eigen zak betalen en kost het je per saldo dus 250 euro.

 4. (Geen) aanvullende verzekeringen

  Maak een inschatting van wat je komend jaar aan zorg nodig hebt. Dan kun je makkelijker beslissen of je alleen een basispolis wilt of een aanvullend pakket dat meer vergoedt, en misschien ook een tandartsverzekering. Stel dat je volgend jaar één probleemloos controlebezoekje aan je tandarts verwacht van enkele tientjes, dan kun je dat beter zelf betalen. Ga je ook nog tweejaarlijks langs de mondhygiëniste, dan wordt een aanvullende verzekering al interessanter. Probeer het een beetje te plannen.

  In een jaar dat je toch niet aan een aanvullende verzekering ontkomt omdat je een serie afspraken bij de fysiotherapeut hebt staan, kun je meteen die ooglidcorrectie meepakken. Dan kun je het volgende jaar misschien weer volstaan met alleen de basisverzekering.

  De vergelijkingssites adviseren wat in verschillende scenario’s een verstandige dekking is. Je kunt per soort zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie of acupunctuur, checken welke verzekeraar dekking biedt en tegen welke prijs. Natuurlijk scheelt het veel premie als je aanvullende verzekeringen laat zitten. Bij het Zilveren Kruis bijvoorbeeld kom je bij de meest luxe variant, inclusief de duurste tandartsverzekering, op ruim 2.900 euro aan jaarlijkse zorgpremie, terwijl de allersimpelste basisverzekering bij dezelfde verzekeraar je 1.275 euro kost.

  „Je hebt mensen die alles verzekeren”, aldus financieel planner Greet Vernooij. „Ik adviseer: kijk naar de werkelijke kosten en vraag je af of je een eventuele tegenvaller zelf kunt betalen.”

 5. Premie in één keer betalen

  Illustratie Pepijn Barnard

  Een klein voordeeltje is nog te behalen wanneer je de verzekeringspremies voor het hele jaar vooruitbetaalt. Dat scheelt 1 tot 2 procent op de totale kosten, ook van eventuele aanvullende verzekeringen. Tientjeswerk dus. Maar waarom niet, als je toch een bestemming zoekt voor die dertiende maand of jaarbonus. Bij diverse vergelijkingssites zijn lijstjes te vinden met de kortingen die de verschillende verzekeraars geven.

Lees ook: Nederlander betaalt gemiddeld 93 euro te veel voor zorgverzekering

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.